Kees en Marikska hebben deze week de deuren geopend van Antiquariaat Meuzelaar aan de Breestraat 43 in Heusden. Foto: Brandarispers
Kees en Marikska hebben deze week de deuren geopend van Antiquariaat Meuzelaar aan de Breestraat 43 in Heusden. Foto: Brandarispers (Foto: Brandarispers)

Ongekende passie voor 'oud papier'

  Zakelijk

Een bezoek aan het deze week geopende Antiquariaat Meuzelaar aan de Breestraat in Heusden is echt een verrassing. Het domein vol bijzondere antieke boeken, prenten, kaarten en manuscripten is vooral een aanrader voor de liefhebbers van 'oud papier'. In gesprek met eigenaren Kees en Mariska Meuzelaar.

door Hans van den Eeden

HEUSDEN - Terwijl veel antiquariaten de deuren sluiten, is tegen de stroom in een nieuwe zaak in Heusden geopend. En wel pal tegenover het voormalige stadhuis, dus niet te missen. Eigenaar Kees Meuzelaar richt zich met zijn passie op historisch 'oud papier'. Hij presenteert zich met zijn verzameling ook op internet. "Dit antiquariaat zie ik voor een deel als toonzaal waar belangstellenden rustig rond kunnen kijken. Het antiquariaat is daarmee dus eigenlijk een extra service."
Bevlogen vertelt Meuzelaar dat je met een antiquarisch boek tastbaar geschiedenis in handen hebt. Wie in het antiquariaat rondkijkt, valt de grote variatie in boeken vanaf de zestiende eeuw op. Allen zijn origineel, zien er piekfijn uit en hebben een fraaie boekband. Een voorbeeld is het boek 'Beschrijvinge van de Stadt Heusden' van Jacob van Oudenhoven uit 1743. Dit boek is in verschillende edities verschenen. Op verzoek geeft Kees graag uitgebreide informatie over de context van dit basiswerk.

Passie

Door zijn passie voor historische boeken is hij een kenner bij uitstek. Dat geldt ook voor oude kaarten - zoals die van Blaeu - en gravures. Bijzonder zijn zeker ook de authentieke prenten van beroepen. En niet te vergeten de Statenbijbel uit 1786. Ook boeken van Charles Dickens, onder andere David Copperfield, liggen in de vitrines. Trots laat hij een fraaie, originele achttiende eeuwse ingekleurde prent van het Haagse Buitenhof zien: "Precies dezelfde prent wordt in het Rijksmuseum in Amsterdam bewaard." Omdat het antiquariaat in Heusden zit, worden ook op bescheiden schaal boeken en prenten over de vesting verkocht.

Mariska

De zaak runt hij samen met zijn echtgenote Mariska. Beiden zijn creatieve mensen. Ze volgden het conservatorium en zijn gepassioneerde pianisten. Mariska schrijft zelf ook gedichten en boekjes en ontwerpt kaarten. Een van haar boeken heeft de titel 'Geheim concert' meegekregen. Mariska vertelt hierover: "Verborgen, maar toch in het openbaar, vinden er overal in de natuur concerten plaats. Melodieën, liederen, symfonieën van kleur, vorm, geur en geluid. Deze muziek vertelt een verhaal, brengt je gedachten en gevoelens in harmonie. Het verbaast, ontroert en het is als een toegewijde vriend. De gedichten in Geheim concert vormen een onderdeel van het grote applaus voor de componist en de musici." Mariska heeft in haar bundel de taal niet alleen geschreven, maar ze heeft die ook getekend. Het boek staat vol prachtige illustraties van haar hand en is natuurlijk ook in het antiquariaat te koop. "We gaan ons concept al werkend verder ontwikkelen", besluit Kees. Meer info: www.meuzelaar.com.

Meer berichten