Rini en Emmy van Venrooij stoppen met de snackbar. Peter van Berkel blijft het vertrouwde gezicht in het nieuwe concept.
Rini en Emmy van Venrooij stoppen met de snackbar. Peter van Berkel blijft het vertrouwde gezicht in het nieuwe concept. (Foto: Yuri Floris)

Al weemoed naar friet en frikandellen

  Zakelijk

Rini van Venrooij neemt met enige weemoed afscheid van zijn snackbar aan de Jacobus van der Meijdenstraat. "Het liefst had ik nog tien jaar doorgegaan. Maar er is meer in het leven. Ik ga eens bekijken wat dat inhoudt, daar heb ik veertig jaar geen tijd voor gehad." De frietzaak is overgenomen door Big Bread Kitchen.

DRUNEN - Rini was er eentje van het oude stempel. Terwijl veel van zijn collega's van hun café ook een eetcafé maakten, bleef hij de vette hap trouw. "Nagenoeg ieder vindt een kroket of een frikandel lekker", zegt de Drunenaar met Elshoutse roots. "Ja, ook in deze tijd waarin gezond eten behoorlijk wordt gepromoot."

Dat je van hard werken niet dood gaat, kan Van Venrooij beamen. "Ik heb altijd aangepakt. Begonnen als schoenmaker, maar ik had er mijn eigen handeltjes naast. Zo huurde ik met carnaval een bar af. In Drunen heb ik samen met Emmy in de weekenden sporthal Onder de Bogen gewerkt. Dus ik wist iets van de horeca. Toen ik hoorde dat Thijs en Bep Wientjens hun friettent wilden verkopen, ben ik er op afgestapt. Zaken gedaan, geld geleend bij de bank. Op 13 december 1978 zijn we begonnen."

Van Venrooij keek niet op een uurtje. Dat gold ook voor Emmy, zegt hij. "Mijn vrouw heeft 19 jaar lang volle bak meegewerkt." Tot een uur of elf 's avonds kon iedereen er terecht. Bij bouwvakkers en bijbeuners was snackbar Rini en Emmy van Venrooij een geliefd toevluchtsoord om na gedane arbeid de maag nog even te vullen. "Ik heb nooit geen hekel aan werken gehad. Integendeel, je leer er ook zoveel mensen kennen." Het afscheid, hij ziet er toch wat tegenop. "De zaak is mijn lust en mijn leven geweest. Met mijn vrouw Emmy en medewerker Peter van Berkel hebben we mooie tijden beleefd. Dat is nu voorbij. Ik raak nu mijn loop, mijn routine kwijt. Of ik een zwart gat val? Nee, hoor. Er wordt al van alle kanten behoorlijk aan me getrokken. Ik zal me heus niet vervelen." Tot slot: "Dat we er zo'n mooie tijd hebben kunnen beleven, is natuurlijk te danken aan al die klanten. Daarvoor zijn we hen zeer erkentelijk."

Nieuw concept: Big Bread Kitchen
In 2003 startte Sheng Chen in Tiel een cafetaria. Vijf jaar later wilde de Chinees uitbreiden, dat was de start van Big Bread Kitchen. "In Drunen openen we onze negentiende vestiging", zegt Chen. "In eerste instantie waren het de familieleden die er de scepter zwaaiden, nu ga ik in zee met franchisenemers." In Drunen wordt dat heer Chen – geen familie. De zaak wordt grondig verbouwd en krijgt ook een ander karakter. "We gaan maaltijden, meer soorten salades, lunches serveren. Dus ook gezond eten."

Meer berichten