Foto:

Rijtest: Honda Civc Type R

  Zakelijk

De Honda Civic Type R was lange tijd de recordhouder op de Nürburgring in het klassement voor auto's met voorwielaandrijving.

REGIO - Weet je de handgeschakelde zesbak efficiënt te bedienen, dan kan je in 5,7 seconden al de 100 bereiken. Andere zaken die je moet weten over deze Type R is dat de auto misschien niet moeders mooiste is, maar dat elk vleugeltje, elke koelopening, elke vorm in dat wilde plaatwerk een functie heeft. Binnenin vinden we een kenmerkend Honda Type R interieur met veel rode accenten, goed zittende sportstoelen en een lekker sportstuur. Het belangrijkste knopje zit naast de versnellingspook: Comfort, Sport en +R zijn de settings die ermee te kiezen zijn.
We waren met deze Honda Civic Type R op het circuit van Mettet in België en dus kozen we voor de laatste optie: +R. Alle settings staan daarbij op hun sportiefst en het ESP laat ons een klein beetje spelen. Mettet is een vrij kort circuit met veel krappe bochten, waar we uitstekend het mechanische sperdifferentieel kunnen uitproberen. Het systeem moet de krachten zo optimaal mogelijk over de voorwielen verdelen. Dat lukt heel aardig, waarbij opgemerkt mag worden dat de elektronica op bijzonder efficiënte wijze torquesteer weet te voorkomen. De Type R voelt stabiel, met een voortrein die zich goed vastbijt, terwijl de achterzijde bij hard aanremmen / insturen zich fijn laat zetten.Waar de vorige Type R nog een onhandelbaar beest kon zijn, is deze nieuwe variant een stuk verfijnder. Om te illustreren dat de Type R écht heel leuk is, had Honda geregeld dat we ook een paar rondjes met de racewagen van Tom Coronel mochten rijden: de Civic TCR. Deze volledig race-geprepareerde machine is uiteraard een stuk sneller, maar desondanks waren de rondjes in de 'gewone' Civic Type R op een andere manier net zo leuk.

Een fantastisch chassis, briljante aandrijflijn en geweldige prestaties maken de Civic Type R een zeer begerenswaardige auto. Jammer dat hij in Nederland zo vreselijk duur is, want met €55.720 is deze Honda fors duurder dan zijn concurrenten.

Meer berichten