Schipper Wilco van Delft in zijn stuurhut. Samen met zijn broer Corné verzorgt hij al ruim 20 jaar rondvaarten. Foto: Hans van den Eeden
Schipper Wilco van Delft in zijn stuurhut. Samen met zijn broer Corné verzorgt hij al ruim 20 jaar rondvaarten. Foto: Hans van den Eeden (Foto: hans van den Eeden)

Ga met de Wiljo het wijde water op

  Zakelijk

Wie Heusden bezoekt is blij verrast en blijft terugkomen. Vanaf het water krijgt de bezoeker letterlijk een bredere kijk op Heusden en haar omgeving. Dit blijkt uit een rondvaart met de Wiljo.

HEUSDEN - Aan de Stadshaven uitkijkend over de Bergsche Maas kan men niet om de drie verschillende schepen van de Wiljo heen. Uit een gesprek met schipper Corné van Delft blijkt dat het varen in zijn DNA zit. Koersvast vaart hij de Wiljo, een voormalig vrachtschip uit 1925, over het water.
Enthousiast heet Corné voorafgaand aan iedere rondvaart de bezoekers, veelal toeristen, persoonlijk welkom aan boord. Ditmaal voor een rondvaart van een uur. Vanuit de Stadshaven vaart de Wiljo via de Bergsche Maas in de richting van de Heusdense brug. Daarna zet het schip koers naar de Dode Maasarm. Ondertussen worden de gasten kort geïnformeerd over de geschiedenis van Heusden en omgeving. "We vertellen de historie in een notendop en ondersteunen dit met anekdotes. Omdat de bezoekers ook voor de rust en beleving komen, beperken we bewust de informatie", licht schipper Wilco toe.
De Bergsche Maas stroomt vanaf Hedikhuizen naar haar naamgever: Geertruidenberg. En via de Amer en het Hollands Diep vindt deze 'regenrivier' haar weg naar de Noordzee. De Bergsche Maas is aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw veelal met de hand gegraven. Varend langs het natuureiland Nederhemert wordt naar het voormalige woonhuis van de baron gewezen. Informatie over de oude speeltuin, het gerestaureerde kasteel, de natuurcamping en de "dikke boom" wordt door de gasten gewaardeerd. "We wonen in Eindhoven en bezoeken regelmatig Heusden. Maar op deze warme dag hebben we voor het eerst voor deze rondvaart gekozen. Het is een bijzondere ervaring", aldus Hein van Dalfsen, één van de gasten vandaag.
Rondvaartbedrijf Wiljo wordt al ruim 20 jaar gerund door de gebroeders Corné en Wilco van Delft. De tochten worden door een team medewerkers begeleid. Naast de rondvaart vanuit Heusden naar de Dode Maasarm biedt de Wiljo verschillende prachtige rondvaarten aan. Zo worden dagtochten naar de Biesbosch, Woudrichem en het Máxima kanaal aangeboden. Veel belangstelling is er ook voor de dagtocht 'Rondje Bommelerwaard'. Bij speciale gelegenheden kan bovendien een High Tea of brunchrondvaart van twee uur worden geboekt. Voor groepen is het mogelijk om op maat een exclusieve dagtocht te boeken. Na overleg met de schipper zijn verschillende bestemmingen en tijdstippen mogelijk. Voorbeelden zijn bezoeken aan Gorinchem, Willemstad, Slot Loevestijn en Dordrecht. Ook is het mogelijk om de Wiljo voor een feest, bijvoorbeeld een bruiloft, te boeken.
Voor de zomermaanden staat opnieuw een variatie aan rondvaarten op het programma. Deze zijn stuk voor stuk warm aan te bevelen! Kijk voor aanvullende informatie op de website van Rondvaart Wiljo: www.rondvaartwiljo.nl.

Meer berichten