Gedeputeerde Anne-Marie Spierings en Joost van Alphen in het buitenverblijf van de zeugen Foto: Wim Hollemans
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings en Joost van Alphen in het buitenverblijf van de zeugen Foto: Wim Hollemans (Foto: Wim Hollemans)

Agrofoodpluim voor Alpeko uit Herpt

  Zakelijk

Bij biologisch boeren denk je al gauw aan kleinschalig. Ondernemers Joost en Jacqueline van Alphen uit Herpt laten samen met hun medewerkers zien dat het ook prima groter kan: bij Alpeko lopen zo'n 400 zeugen en 1800 vleesvarkens vrij rond. Ook werken zij hard om klimaatneutraal te ondernemen en gaan voor een eerlijk product, gemaakt met respect voor mens, dier en omgeving. De familie Van Alphen ontvangt daarom de Agrofoodpluim in de maand juni.

HERPT - In een warme week in mei zijn er buiten maar weinig varkens te zien op het land van Alpeko: ze verkiezen zelf een schaduwplekje. Sommigen onder de bomen, maar de meesten in de ruime overdekte buitenuitloop. De varkens lopen vrij rond en vertonen natuurlijk gedrag. Biggen blijven langer bij de moeder en behouden hun tandjes en krulstaart. Daarnaast stelt Van Alphen zelf het voedsel samen dat voor 65% uit reststromen uit de biologische voedingsmiddelenindustrie bestaat. Van Alphen: "Niet veel boeren produceren zelf voer. Ik heb nagedacht over hoe ik klimaatneutraal kan produceren en wat de impact van mijn bedrijf daarin is. Voer bleek de grootste factor." Alpeko is dan ook pionier op het gebied van duurzaam werken. Alle grondstoffen worden biologisch ingekocht en met ruim 900 zonnepanelen wordt het héle bedrijf en woonhuis voorzien van stroom. De mest wordt op het eigen land of dat van collega-landbouwers toegepast en de verwarming draait op hout in plaats van gas. Wat nog mist om klimaatneutraal te worden, is het kunnen opslaan van stroom. Van Alphen gelooft sterk in biologisch, volgens hem de 'kampioen meerkamp' en maakt de hele voedselproductieketen van begin tot eind gesloten en circulair. Hij is bestuurslid bij de Vereniging Biologische Varkenshouders en zit ook in de leveranciersvereniging van afnemer De Groene Weg. Binnen die samenwerkingsverbanden worden prijsafspraken gemaakt. Samen zorgen ze dat de vraag van de consument goed aansluit op het aanbod en verdient iedereen in de keten een goede boterham; van voerproducent tot slager.
Blije beestjes, een mooie en gezonde omgeving, maar ook de verkoop van verse en biologische producten. Ooit nam Van Alphen het reguliere bedrijf van zijn ouders in Haaren over, nu staat het bedrijf in Herpt er heel anders bij. Als ondernemer is het goed af en toe strategisch naar je bedrijf te kijken, zegt de ondernemer. "Is het verstandig om hetzelfde te blijven doen? Dat wil ik laten zien aan collega's: samen kijken hoe het ook anders kan, en soms beter kan."

Meer berichten