De prachtige Moerputtenbrug gefotografeerd op een vroege ochtend. Foto: Ad Hartjes
De prachtige Moerputtenbrug gefotografeerd op een vroege ochtend. Foto: Ad Hartjes (Foto: Ad Hartjes)

Bijzondere wandeling met gids Ad Hartjes

  Verenigingen

Gids Ad Hartjes voert aanstaande zondag wandelaars door het waterbergingsgebied Vlijmens Ven en over de Moerputtenbrug. Dit op uitnodiging van heemkundekring Onsenoort. De twee uur durende wandeling vertrekt om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Venkantbrug in Vlijmen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden en aanmelden is niet nodig.

VLIJMEN - Tijdens deze wandeling wordt ook het nieuwe rondleidingsysteem van de heemkundekring gebruikt, waarbij Ad een microfoon met zender heeft en de wandelaars een oortelefoon met ontvanger dragen. Iedereen kan zo de uitleg goed volgen zonder dicht bij de gids te hoeven staan.
Tijdens de wandeling vertelt Ad op de Moerputtenbrug dat tijdens de oorlogsjaren de spoorlijn intensief de Duitsers werd gebruikt voor het transport van manden, gemaakt door de Vlijmense mandenmakers. Aanvankelijk lieten de Duitsers allerlei manden maken om het werkeloosheidsprobleem in Vlijmen op te lossen. Vanaf medio '42 werden in Vlijmen verplicht honderdduizenden granaatmanden gemaakt bestemd voor oorlogsvoering. De transporten van Vlijmen naar Den Bosch werden vaak doorgegeven aan de geallieerden waardoor veel transporten door Spitfires onder vuur werden genomen. De schietgaten in schetsplaten en brugleuning herinneren hir nu nog aan.

Meer berichten