Ernst & Luim maakt zich op voor de jubileumvoorstelling 'Een soort Hades' waarin de toeschouwer kennismaakt met een bijzondere instelling.
Ernst & Luim maakt zich op voor de jubileumvoorstelling 'Een soort Hades' waarin de toeschouwer kennismaakt met een bijzondere instelling. (Foto: )

Honderdste voorstelling Ernst & Luim

  Verenigingen

Ernst & Luim is een niet meer weg te denken begrip in Haarsteeg. De toneelvereniging draait zich momenteel warm voor de jubileumvoorstelling 'Een soort Hades'. De uitdaging van liefst acht voorstellingen wacht.

door Hans van den Eeden

HAARSTEEG - Jarenlang speelde Ernst & Luim haar voorstellingen in Café De Harmonie in Haarsteeg. Sinds dit café gesloten is worden de voorstellingen met succes in Dorpscafé De Steeg gespeeld. Dit jaar - op 22, 23, 24, 26, 27, 29 en 30 november en 1 december - brengt Ernst & Luim haar honderdste voorstelling op de planken.
Iedere dinsdagavond komen de leden enthousiast bijeen om te repeteren. Opnieuw is gekozen voor een stuk vol uitdagingen. Ook tijdens de repetities komt dit tot uiting. Dit betekent veel improviseren, scènes oefenen en spelen vanuit verschillende emoties en invalshoeken. Hierbij houdt regisseur Anneke Schröder de groep scherp en geeft adviezen. 'In de pauze en na de repetitie zijn we gezellig aan de bar te vinden. Daar praten we over de inhoud van het stuk of dingen die ons bezighouden', aldus één van de castleden van Ernst & Luim: "De mensen die de spelers en het toneelstuk achter de schermen ondersteunen zijn overigens minstens zo belangrijk!". Voorbeelden zijn de decorbouwers, geluids- en lichtmensen, de pr-verantwoordelijke, de mensen die de kaartverkoop regelen en meer.
Vorig jaar speelde Ernst & Luim met groot succes de voorstelling 'Branden' in de nieuwe accommodatie Dorpscafé De Steeg. Duidelijk is dat ook het stuk ' Een soort Hades' helemaal in het repertoire van de toneelgroep past. De voorstelling neemt de toeschouwer mee naar een instelling. Daar worden allerlei verschillende bewoners gevolgd, ieder met een eigen ziektebeeld. Het gaat hierbij om personen die net zijn opgenomen, of er een korte of langere tijd verblijven.
Voorbeeld is Marie voor wie menselijk contact met haar vader onmogelijk is. De reden is een groot geheim of een leugen? Tijdens de uitvoering verschijnt ook Jane op het toneel. Zij heeft een problematische verhouding tussen haar lichaam en seksualiteit. Tevens verschijnt de hyperactieve Julia ten tonele met haar geliefde Hendrik. Ook maakt het publiek kennis met Jony, een vriendelijke verpleegster en 'Ulf', die besmet is met het HIV-virus. Opnieuw wordt bevestigd dat dementie en trauma's uit het verleden mensen kwetsbaar maken. De voorstelling 'Een soort Hades' vraagt dan ook veel inlevingsvermogen van de acteurs van Ernst & Luim. Maar ondanks de confronterende en indringende problematiek is het stuk niet zwaar op de hand. Humor blijkt een goede uitlaatklep en dat werkt relativerend. Dit geldt voor zowel op de spelers als het publiek. De voorstelling geeft een goed beeld van 'de andere wereld', die vaak dichterbij is dan men denkt. Ernst & Luim, een toneelgroep waar Haarsteeg meer dan trots op mag zijn en blijven!

Kaartverkoop

Kaarten voor de voorstelling kosten 12,50 euro. Reserveren bij Dorpscafé De Steeg, of op 06-13105476. Meer info: www.ernstenluimhaarsteeg.nl.

Meer berichten