Een impressie van een ochtend 'Met Elkaar' in Die Heygrave in Vlijmen.
Een impressie van een ochtend 'Met Elkaar' in Die Heygrave in Vlijmen. (Foto: Michel Omtzigt)

'Met Elkaar' in Die Heygrave in Vlijmen

  Verenigingen

Van 1 tot en met 8 oktober is het 'De week tegen Eenzaamheid'. Eenzaamheid is het niet verbonden voelen. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of hebben minder sociale relaties dan ze wensen. Dat kan gepaard gaan met gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

door Michel Omtzigt 

VLIJMEN - Eenzaamheid is veelal een verborgen probleem: het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn, maar het valt wel regelmatig samen. Je kunt vaak moeilijk van buitenaf zien of iemand zich eenzaam voelt. Je ziet niet hoe graag iemand betekenisvolle relaties met een partner, familie of vrienden wenst. En als hij bijvoorbeeld een relatie heeft, zie je niet dat hij zich in die relatie - of ondanks die relatie - ook eenzaam kan voelen. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten.

Oorzaken en gevolgen

Er zijn uiteenlopende oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. Eenzaamheid kan ontstaan als door een persoonlijke of externe omstandigheid het sociaal netwerk verandert of een naaste gemist wordt. De gevolgen van eenzaamheid zijn groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Eenzaamheid verhoogt zelfs de kans op voortijdig overlijden. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij gevolgen de eenzaamheid versterken.

Gesprekstips

Om nu mensen uit hun isolement te halen en proberen persoonlijk met hen in contact te komen, zijn er door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesprekstips ontwikkeld om te zien hoe, waarmee en wat er voor nodig is om dit te bewerkstelligen. Het zogenaamde 'Kom erbij & schuif aan!'. Tip 1: Begin een gesprek uitnodigend. Laat betrokkenheid merken, geef een compliment. Tip 2: Ben in een gesprek open, eerlijk en nieuwsgierig. Tip 3: Laat oplossingen, meningen en adviezen in het gesprek afwezig. Tip 4: Luister in een gesprek vat het samen en vraag door. Tip 5: Vul in het gesprek niet in voor de ander.

Met Elkaar

Binnen de gemeente Heusden bestaat 'Met Elkaar'. Deze organisatie werkt veelal vanuit buurthuizen of een locatie die zich daarvoor leent. Hier wordt dan door middel van dagbesteding gewerkt om samen niet eenzaam te zijn. Hierbij kunt u denken aan spellen doen, bewegen in het water, knutselen, gesprekjes voeren, samen wandelen of fietsen, gezamenlijk de maaltijd gebruiken, Sinterklaas- en Kerstviering, het ondernemen van een dagtocht en meer. Kortom allemaal dingen die u samen kunt doen om de eenzaamheid te doorbreken.

Die Heygrave

Mocht u nu denken, dat lijkt wel iets voor mij, dan kunt u bijvoorbeeld terecht in de kantine van Die Heygrave in Vlijmen. En wel op maandag en woensdag van 10.00 tot 16.00 uur. Daarnaast zijn er in de gemeente Heusden nog meer locaties waar Met Elkaar actief is. Bijvoorbeeld Buurthuis De Stulp in Drunen, De Haarstek in Haarsteeg en De Schakel in Oudheusden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bijeen Heusden op 073-7320178, of met Sander Pieters op 06-57315411.

Meer berichten