Leden van Scootmobielclub Heusden staan bij De Kubus in Oudheusden klaar voor de start van de toertocht.
Leden van Scootmobielclub Heusden staan bij De Kubus in Oudheusden klaar voor de start van de toertocht. (Foto: )

Samen op stap met de Scootmobielclub

  Verenigingen

"Mensen met een scootmobiel moeten erop uit trekken. Samen met anderen uitstapjes ondernemen is gezellig en de wereld wordt groter", vertelt Mien Paauw van Scootmobielclub Heusden enthousiast. Ze is net terug van een toertocht. Op woensdag 11 september staat een nieuwe tocht naar Ammerzoden gepland. Als het weer tegenzit wordt deze tocht naar woensdag 18 september verplaatst.

door Hans van den Eeden

OUDHEUSDEN - Mien vertelt dat de toertocht die onlangs is gehouden een groot succes was. "Het weer en de sfeer was fantastisch. We zijn met 7 deelnemers vanaf De Kubus in Oudheusden richting Herpt vertrokken. Daar sloten 21 deelnemers uit Vlijmen, Haarsteeg en Drunen zich bij de groep aan." In totaal 28 deelnemers reden achter elkaar, bij voorkeur op de fietspaden. De tocht voerde via Herpt, Haarsteeg, Vlijmen, Engelermeer naar de Wolfshoek in Drunen. Onderweg werd in Eethuys van Passepartout in Vlijmen de lunch gebruikt. Vooraf is de tocht door een groep vrijwilligers uitgezet. Een accu biedt gemiddeld niet meer mogelijkheden dan een tochtje van maximaal veertig kilometer.

Minder afhankelijk

Gedreven vertelt Mien dat mensen die minder mobiel zijn haar ter harte gaan. "Ze zijn altijd afhankelijk van anderen. Als je een scootmobiel hebt en daar goed gebruik van maakt, wordt deze afhankelijkheid veel minder. Mien, organisator en één van de verkeersregelaars, vertelt dat de tocht vooraf altijd met de fiets wordt gereden. Ook Hans Couwenberg uit Oudheusden, rijder van een scootmobiel, is dan van de partij. Sommige hobbels, zoals een oversteek met het Herptse pontje, blijkt voor een aantal mensen te moeilijk. "Als we daar een signaal van krijgen, dan gaan we dit met de betrokkenen vooraf oefenen." In verband met gebrek aan financiële middelen wordt tijdens de tochten bij voorkeur een openbaar toilet uitgezocht. Daarom is het Engelermeer met voldoende toiletten een goede bestemming.

Vriendschappen

Naast de tochten is de jaarlijkse kerstmiddag in café De Hei in Drunen populair. Mien is zelf al ruim vijftien jaar actief bij Scootmobielclub Heusden. In juni werd ze als 'Buurtbewoner van de Maand' in het zonnetje gezet. "Met name de blije gezichten van deze veelal oudere mensen geven mij grote voldoening. Je merkt dat de deelnemers veel steun aan elkaar hebben. Ze zoeken elkaar ook buiten de club op en er ontstaan mooie vriendschappen."

Sponsoring

Mien wil nog even kwijt erg blij te zijn met de sponsoring in natura van de Coöp in Oudheusden en café De Hei in Drunen. De club ontvangt verder geen subsidie van de gemeente Heusden. Om mensen met een smalle beurs te bereiken, worden de kosten voor deelname aan activiteiten laag gehouden; slechts 2 euro per activiteit. Gezien het succes heeft Scootmobielclub Heusden momenteel helaas een ledenstop.

Meer berichten