Aanstaande zaterdag is het weer zover: de Dorpszeskamp in Herpt. Vijftien teams strijden dan om de winst en de eeuwige roem.
Aanstaande zaterdag is het weer zover: de Dorpszeskamp in Herpt. Vijftien teams strijden dan om de winst en de eeuwige roem. (Foto: )

Herpt maakt zich op voor Dorpszeskamp

  Verenigingen

Zaterdag 24 augustus staat Herpt met de jaarlijkse Dorpszeskamp sportief op scherp. De deelnemers - verdeeld over vijftien teams - meten dan hun behendigheid met dorpsbewoners. Dit gebeurt aan de hand van allerlei vernieuwde spelen en behendigheidstesten.

door Hans van den Eeden

HERPT - Het jaarlijkse evenement wordt traditiegetrouw gehouden op het weiland van Buysenhof. Op deze locatie aan de Achterweg in Herpt beschikt ieder team over een eigen tent. Deze wordt als uitvalsbasis en rustplek gebruikt. In verband met onzekere weersvoorspellingen is dit van belang.

Organiserende stichting

De organisatie van de zeskamp draait al enige maanden op volle toeren. "De zeskamp was aanvankelijk een activiteit van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ). Deze werd in met name Zuid Nederland in een groot aantal dorpen gehouden. Toen de klad er in begon te komen, is de KPJ in Herpt met de zeskamp gestopt. Gezien het bijzondere karakter van dit evenement, hebben we twintig jaar geleden deze activiteit overgenomen", vertelt Els Duijster, voorzitter van Stichting Zeskamp Herpt.

Bevorderen saamhorigheid

Trots vertelt ze dat de zeskamp overal - behalve in Herpt - is gestopt. Bestuurslid Ron Hoogma benadrukt dat naast het winnen het bevorderen van de saamhorigheid in Herpt van groot belang is. Na afloop van de zeskamp moeten de teams een muzikale en theatrale act in de feesttent opvoeren. De teams mogen hierbij hun creativiteit met grappen en grollen de vrije loop laten. Deze acts worden door een vakkundige jury - bestaande uit burgemeester Willemijn Van Hees, Ans Buijs en Paul Engelkes - beoordeeld. Daarna volgt de prijsuitreiking en aansluitend kruipt DJ Colin Eykemans achter de draaitafels. Om klokslag 01.00 uur stopt de muziek.

Van de deelnemende teams bestaan er vier volledig uit vrouwen. Naast de teams uit Herpt nemen ook gastteams, die een binding hebben met Herpt, aan de Dorpszeskamp deel. Het leuke van de zeskamp is de belangstelling van oud-deelnemers. Vaak zijn dit ouders en opa's en oma's. Daardoor wordt er een link vanuit het verleden naar het heden gelegd.

Code van fatsoen

Het is bekend dat een evenement als een dorpszeskamp een risico op vervuiling van een terrein met zich meebrengt. Dat is in Herpt echter zeker niet het geval. Zaterdag laat in de middag ruimen alle deelnemende teams hun spullen en rommel weer keurig op. Ook steken de deelnemers op zondag samen de handen uit de mouwen om de tenten en de 'algemene troep' op te ruimen. Deze 'code van fatsoen' staat in Herpt hoog in het vaandel. Dat geldt overigens ook voor het naleven van alle veiligheidsvoorschriften.

Feestmiddag

Na een korte en heftige nacht wacht de inwoners van Herpt op zondag tussen 13.00 en 18.00 uur nog een stevig optreden van coverband 'De Lekke Band'. Na zondag grazen de paarden van Buysenhof weer dartel op het voormalig feestterrein. Ook dat is Herpt.

Meer berichten