De rode poort aan de weg van Elshout naar Oudheusden markeert de toegang tot Landgoed PAX. Foto:
De rode poort aan de weg van Elshout naar Oudheusden markeert de toegang tot Landgoed PAX. Foto: (Ad Hartjes)

Wandeling Landgoed PAX in Elshout

  Verenigingen

Op donderdag 25 juli presenteert heemkundekring Onsenoort voor een tweede maal een 5 kilometer lange wandeling vanuit Elshout naar en door het Landgoed PAX. Dit landgoed is gelegen tussen Elshout en Oudheusden. 

ELSHOUT - De wandeling staat onder leiding van Toon Groot en op het landgoed geeft Hans Weijers een uitleg. Het vertrek is om 19.00 uur bij het parkeerterrein van Restaurant-café Het Oude Tramstation aan de Heusdenseweg 16 in Elshout. Kledingadvies: draag bedekkende kleding en wandelschoenen of laarzen.

Jungle

Landgoed PAX is een jungle in miniatuur, is ruim 30 hectare groot en is van oorsprong een griendgebied. Een griend kun je zien als een akker in het water. Hier worden alleen geen groenten maar wilgen verbouwd. Omdat er geen vraag meer is naar wilgenhout, zijn de grienden verwilderd of omgezet in populierenbos. 

Broedplaats

Door de aanplant van es en zomereik is het bos veelzijdiger geworden. Daaronder schieten spontaan struiken op als vlier en meidoorn. Het moeilijk toegankelijke gebied is een veilige broedplaats voor roofvogels als ransuil en torenvalk. En in het vroege voorjaar is overal het gekrakeel van blauwe reigers te horen, die hier een kolonie hebben. In dit kleine natuurgebied ligt nog een oude eendenkooi verscholen en broedt er sinds een tiental jaren een ooievaarskoppel. 

Meer berichten