Halleyleden installeren hun camera's en telescopen in afwachting van het begin van de verduistering. Foto: Urijan Poerink
Halleyleden installeren hun camera's en telescopen in afwachting van het begin van de verduistering. Foto: Urijan Poerink (Foto: Urijan Poerink)

Veel belangstelling bij Halley voor prachtige maansverduistering

  Verenigingen

Op dinsdagavond 16 juli hebben vijftig belangstellenden de gedeeltelijke maansverduistering meegemaakt bij Sterrenwacht Halley.

REGIO - De Volle Maan kwam rond kwart voor tien op en korte tijd later werd hij zichtbaar. Intussen was de maan al begonnen met het doorkruisen van de schaduw van de aarde. Aan de linkerrand was al een donker deukje zichtbaar, dat steeds groter werd. Niet de hele maan is in de aardschaduw geweest, maar slechts 65% van zijn diameter. Rond half twaalf was de maansverduistering maximaal, en anderhalf uur later kwam de maan weer helemaal los van de schaduw. Iedereen heeft deze maaneclips heel mooi kunnen volgen door de verrekijkers en telescopen. Halleyleden fotografeerden de verduistering van begin tot einde.

De komende tien jaar treden meer maansverduisteringen op, maar die zullen vanuit ons land nauwelijks of niet zichtbaar zijn. Pas in 2028 en 2029 zijn er drie totale maansverduisteringen die voor ons wel goed te zien zullen zijn.

Meer berichten