De officiële installatie van de 24/7 AED aan het Woonvestecomplex door wethouder Mart van der Poel. Foto: Yuri Floris Fotografie
De officiële installatie van de 24/7 AED aan het Woonvestecomplex door wethouder Mart van der Poel. Foto: Yuri Floris Fotografie (Yuri Floris Fotografie)

Gemeente Heusden is nu Hartveilig

  Verenigingen

Met de officiële installatie van de 24/7 AED bij het Woonveste complex aan de Nassaulaan in Vlijmen op dinsdag 2 juli is de gemeente Heusden nu volledig Hartveilig. Binnen elke straal van 500 meter is een AED beschikbaar zodat er binnen 6 minuten levensreddende hulp geboden kan worden bij een hartstilstand.

door Marjolijn van Spaandonk

HEUSDEN – Al jarenlang maakt Pieter de Lange, bestuurslid Rode Kruis afdeling 's-Hertogenbosch e.o., zich hard voor zijn missie: elke gemeente Hartveilig. "Uit onderzoek van de Hartstichting is gebleken dat de beschikbaarheid van een AED in een straal van 500 meter levensreddend kan zijn bij een hartstilstand", legt Pieter uit. "Stichting Hartwacht Sint-Michielsgestel heeft de Hartveiligheid voor deze gemeente perfect voor elkaar. Voor de overige gemeentes besloot ik zelf actie te ondernemen, met als resultaat dat na Vught nu ook de gemeente Heusden Hartveilig is. Alle kernen en het bewoond gebied is gedekt." Een inventarisatie naar alle reeds aanwezige AED's door de Universiteit van Nijmegen vormde de leidraad voor een strategische verdere uitrol van de dekkingsgraad. In de gemeente Heusden zijn 115 AED bekend waarvan er 20 enkel overdag en 50 24/7 beschikbaar zijn. "Voor een 24/7 beschikbaarheid van een AED is het van belang dat de kast buiten een pand bevestigd is", aldus Pieter. "Op enkele strategische plekken hebben we de eigenaren bereid gevonden de AED te verplaatsen van binnen naar buiten. De AED aan het nieuwe wooncomplex van woningcorporatie Woonveste aan de Nassaulaan is daar een mooie aanvulling op. Het is gelegen tegen het Burgemeester van Houtplein waar het vaak drukker is als winkel- en evenementgebied." Met de installatie van deze AED door wethouder Mart van der Poel is de gemeente Heusden officieel Hartveilig verklaard. Om de dekkingsgraad van Hartveiligheid te vergroten, hoopt Pieter dat meer AED-eigenaren en burgers met een reanimatiediploma zich registreren bij Hartslagnu.nl. "Bij een 112-melding van een hartstilstand schakelt de centrale door naar Hartslagnu", legt Pieter uit. "Iedereen die zich aangemeld heeft als reanimatiekundige en beschikbaar is, krijgt direct een melding op de mobiele telefoon met de locatie van het slachtoffer en dichtstbijzijnde AED. Als een slachtoffer binnen 6 minuten wordt gereanimeerd, wordt de kans op hersenschade verkleind en de kans op overleving vergroot. Een ambulance haalt dat niet, dus de inzet van burgers redt levens." In de gemeente Heusden hebben 700 inwoners zich aangemeld bij Hartslagnu.nl. Via GPS kunnen zij overal worden opgeroepen waar levensreddende hulp nodig is, maar kunnen zich ook afmelden wanneer men niet beschikbaar is. Pieter: "Reanimeren leer je al in 4 uur en een cursus wordt vaak door de zorgverzekeraar vergoed. Leer reanimeren, meld je aan bij Hartslagnu.nl en red levens." Een lijst van alle AED's in de gemeente is beschikbaar op de websites van Buurt Bestuurt op de Vliedberg en de Gemeente Heusden.

Meer berichten