Jubileumconcert Vocaal Ensemble Pavane op zaterdag 25 mei in De Open Hof aan de Breestraat in Heusden. De Heusdense Courant feliciteert Pavane van harte met het 35-jarig jubileum!
Jubileumconcert Vocaal Ensemble Pavane op zaterdag 25 mei in De Open Hof aan de Breestraat in Heusden. De Heusdense Courant feliciteert Pavane van harte met het 35-jarig jubileum! (Foto: )

Jubileumconcert Vocaal Ensemble Pavane

  Verenigingen

Op zaterdagavond 25 mei viert Vocaal Ensemble Pavane uit Heusden het 35-jarig bestaan met een feestelijk concert in De Open Hof aan de Breestraat 10 in Heusden. "Het wordt een concert waarbij de verbinding met het publiek voorop staat. Een diversiteit aan muziekgenres zal langskomen. Van klassiek tot modern, van populair tot jazzy", aldus Pavane.

door Hans van den Eeden

HEUSDEN - Wie het ensemble volgt, is onder de indruk van de kwaliteit en de gedrevenheid van de tien leden. De liederen worden à capella gezongen, dat wil zeggen zonder muzikale begeleiding. Het vocaal ensemble is in mei 1984 in Heusden onder leiding van Will Sep opgericht. Vanaf het begin werden wereldlijke liederen uit de Renaissance en de vroege Barok gezongen. Daarmee was letterlijk de toon gezet. In 1991 nam Bert Nederlof, zelf vanaf het eerste uur lid als bas, het dirigeerstokje over. Zijn inzet was om het ensemble naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Daarin is hij meer dan geslaagd. Het ensemble heeft veel aan Bert te danken. Gedreven, met humor, groeide het koor uit tot een muzikale vriendengroep. Het was Bert die zich ook verdiepte in de achtergronden van het repertoire. Deze extra gelaagdheid werkt anno 2019 nog door. In 2014 moest Bert echter door ziekte stoppen. Na 3 mannelijke dirigenten, ligt het muzikaal leiderschap sinds april 2016 in handen van Esmeralda Schütz. Een jonge, energieke vrouw die door haar conservatoriumopleiding en groot muzikaal gevoel haar 'mannetje' staat. De leden wonen in of in de regio van Heusden. Van hen zijn er twee vanaf de oprichting lid. Het huidige repertoire van Pavane bestaat nog altijd uit wereldlijke liederen. Van Renaissance tot Barok en van Romantiek tot en met de 21ste eeuw. Het ensemble is ook erg betrokken bij de Engelse liedkunst. Voorbeelden zijn liederen van componisten als Dowland, Gibbons en Vaughan Williams. Ook harmonieuze muziek uit het lichtere genre mag niet ontbreken.
Pavane treedt regelmatig op met een gevarieerd programma in en buiten de regio. Meestal in ruimtes met een voor à capella gezongen liederen goede akoestiek, zoals kerken of andere bijzondere gebouwen. De onderlinge muzikale band is tijdens de optredens goed te horen. Deze 'afstemming' geeft een extra dimensie aan de kwaliteit van het optreden.
In verband met de wortels van Pavane wordt het concert in De Open Hof gegeven. Aanvang om 20.15 uur. Na afloop krijgt het publiek een drankje en hapje aangeboden. Entree: 10 euro, inclusief koffie of thee. Kaarten reserveren: info@pavaneheusden.nl.

Meer berichten