Van links naar rechts Jetse van Helden, Tonnie van Boxtel, Kees Buscop en Jo Engele in de werkplaats van Gered Gereedschap in Nieuwkuijk.
Van links naar rechts Jetse van Helden, Tonnie van Boxtel, Kees Buscop en Jo Engele in de werkplaats van Gered Gereedschap in Nieuwkuijk. (Foto: )

Tweede leven voor 'gered gereedschap'

  Verenigingen

Op het terrein van Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk is de werkplaats van 'Gered Gereedschap' gevestigd. Een groep van dertig actieve vrijwilligers is wekelijks in touw om overtollig en 'oud' gereedschap een tweede leven te geven.

door Hans van den Eeden

NIEUWKUIJK - Wie de werkplaats van Gered Gereedschap bezoekt is verrast. Intensief en met vakmanschap worden overtollig gereedschap en handnaaimachines opgeknapt. "Via de verzamelpunten bij onder andere Praxis ontvangen wij dit gereedschap. Als het nagekeken en bruikbaar is, gaat het naar ontwikkelingsprojecten in met name Afrika. Voorbeelden zijn Oeganda en Malawi. Wij maken deel uit van een landelijke organisatie. Hierbij zijn ruim dertig zelfstandige werkplaatsen verspreid over Nederland aangesloten", aldus voorzitter Roy Damen.

De vrijwilligers werken in de ochtenden op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Er wordt gewerkt in kleine teams van veelal mannen met een tweede jeugd. Ook een enkele vrouw zet zich voor het project in. Er wordt met creativiteit en veel vernuft gewerkt. Natuurlijk is er tijd voor een praatje, koffie en het is er gezellig. Soms wordt er op het terrein van de abdij op een bankje pal voor de werkplaats even uitgerust. "Wij zamelen oud en overtollig gereedschap in. We knappen dit op en verzenden dit naar onder andere ambachtscholen in de derde wereld. Het doel is dat jongeren een vak kunnen leren en zij later zelf hun brood kunnen verdienen. Wij geven ze dus geen vis maar een hengel, zodat ze zelf de vis kunnen vangen. Tevens doen wij projecten binnen de gemeente Heusden op sociaal vlak", aldus de stichting. In de werkplaats werken geen betaalde krachten. Ook ontvangen de vrijwilligers geen onkostenvergoeding. Duidelijk is dat hier zinvol vrijwilligerswerk wordt geboden. Tevens wordt door het hergebruik van gereedschap de afvalberg verminderd. Jaarlijks verstuurt Gered Gereedschap Heusden ongeveer vier ton, verpakt in kisten, aan gereedschap naar ontwikkelingslanden. Verder worden ongeveer tachtig handnaaimachines opgeknapt en voor hergebruik gereed gemaakt. In ontwikkelingslanden zijn deze handnaaimachines erg populair. Omdat ze geen energie verbruiken zijn de kosten laag en bij stroomuitval minder kwetsbaar. Gered Gereedschap richt zich naast technische scholen ook op startende ondernemers. Op basis van de landelijk ontwikkelde visie en het beleid wil Gered Gereedschap meer betekenen dan het leveren van gereedschap alleen. Hierbij is het bevorderen van zelfredzaamheid in ontwikkelingslanden een belangrijk sleutelwoord. Dat kan in bepaalde situaties betekenen dat betrokkenen zelf leren om gereedschap op te knappen. Ook wordt gestimuleerd dat er kleine bedrijfjes in verhuur van gereedschap in ontwikkelingslanden worden opgericht. Stichting Gered Gereedschap is altijd nog op zoek naar nieuwe betrokken mannelijke en vrouwelijke medewerkers. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via heusden@geredgereedschap.nl.

Meer berichten