Deze mannen hebben de ballen om samen hun stem te laten klinken. Voor het goede doel én voor de fun! Foto: Dennis Münninghoff
Deze mannen hebben de ballen om samen hun stem te laten klinken. Voor het goede doel én voor de fun! Foto: Dennis Münninghoff (Foto: Dennis Munninghoff)

Het Metallikoor: een koor met ballen!

  Verenigingen

Geen zoetsappige meezingers of deinende melodieën. De mannen van het Metallikoor laten hun stemmen gelden voor lekkere stevige rock en metal nummers. Het unieke concept verovert met hun musculaire en vocale entertainment nationale en internationale podia. Een koor met ballen, letterlijk en figuurlijk!

door Marjolijn van Spaandonk

NIEUWKUIJK – De vocal coach smeert voor aanvang van de wekelijkse repetitie de kelen van de mannen. Van een diepe zware stem naar een enkeling die een hoge noot weet te halen. Gemotiveerd en gedreven stomen de 21 leden van het Metallikoor zich klaar voor zo'n 15 optredens per jaar. Het mannenkoor is opgericht in oktober 2016 en maakt onderdeel uit van het Rockpodium, dat onder meer het bekende dames popkoor Pocket Rockit herbergt. "De mannen die Pocket Rockit zagen optreden zeiden 'dat wil ik ook!'", legt Dennis Münninghoff, eigenaar van het Rockpodium, uit. "Zo is het idee tot het oprichten van een mannenkoor ontstaan. Maar dan wilden we wel iets totaal anders." Met de focus op de muziekstijl metal is dat aardig gelukt. Het repertoire is met nummers van Rammstein, Guns 'n Roses, The Rolling Stones, Metallica, Iron Maiden en AC/DC aantrekkelijk voor een breed publiek en heel herkenbaar. "Metal ligt qua arrangement heel dicht bij klassieke en opera zang", vertelt Dennis. "Daarbij onderscheiden wij ons doordat dirigent Franki Münninghoff alle arrangementen zelf arrangeert."

Een eerste oproep voor de samenstelling van Metallikoor bracht maar liefst 14 belangstellenden op de been. "Zelf heb ik nooit de ambitie tot zingen gehad, maar mijn nieuwsgierigheid won", vertelt koorlid Jurgen Jansen. "Het is een erg enthousiaste club en het is ontzettend leuk om te doen." Een jaar later ging Martin van den Bogaard overstag: "Ze zongen 'Painted Black' van de Rolling Stones toen ik bij de repetitie kwam kijken. Ik voelde meteen een klik." Nieuwe leden zijn welkom zolang zij zich aangesproken voelen tot de muziek en passen binnen de groep. "Commitment en inzet is ook erg belangrijk", aldus Dennis. "We hebben relatief veel optredens. Daar tegenover staat dat alle leden goed begeleid en gefaciliteerd worden." Naast ontzettend leuke uitstapjes naar Hollands got Talent en de Roze Zaterdag in Venlo, is de missie van het Metallikoor vooral om met hun optredens activiteiten voor het goede doel te ondersteunen. Na krachtige optredens tijdens 'De Warmste Week' bij Studio Brussel en 'De Levensloop' in Lommel, waren zij op 13 april te zien en horen op de ROCK DU6 Festival in Sprang-Capelle voor het KWF. Op Koningsdag treedt het Metallikoor op in Vlijmen, achter het gemeentehuis om 13.45 en 15.00 uur en in Heusden op de Vismarkt om 17.30 uur. "Onze ambitie is ooit op te mogen treden op een internationaal bekend festival als Pinkpop, Paaspop of Glastonburry in Engeland", aldus de heren. "Een optreden met een live band staat ook op onze bucketlist." Heb jij ook ballen? Word lid of volg Metallikoor op Facebook!

Meer berichten