Piet van Oorschot neemt na 24 jaar afscheid als voorzitter van de Vincentiusvereniging. Hij laat een gezonde en bloeiende vereniging achter.
Piet van Oorschot neemt na 24 jaar afscheid als voorzitter van de Vincentiusvereniging. Hij laat een gezonde en bloeiende vereniging achter. (Foto: )

Hart voor de Vincentiusvereniging

  Verenigingen

Vrijwilligerswerk zit Piet van Oorschot (89) in de genen. Donderdag neemt de Vlijmenaar afscheid als voorzitter van de Vincentiusvereniging. Hij was maar liefst 24 jaar lang als voorzitter actief.

door Hans van den Eeden

VLIJMEN - De historie van de Vincentiusvereniging gaat terug naar 1869. Het doel was en is om kwetsbare mensen in de gemeente een steun in de rug te geven. De contacten lopen meestal via het maatschappelijk werk, thans Juvans. "De hulp wordt uitsluitend in natura verstrekt. Vaak liggen de oorzaken dieper. Beter is het dan om deze aan te pakken", vertelt de vertrekkend voorzitter.
Piet van Oorschot benadrukt dat er in al die jaren veel is veranderd bij de Vincentiusvereniging. Zo is de vereniging vandaag de dag in heel de gemeente Heusden actief." Er was indertijd nauwelijks geld. Met een bescheiden boekenbeurs in een café hebben we wat geld bij elkaar gesprokkeld. Wegens het succes verhuisde de boekenbeurs naar Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk." Ook daar groeide de beurs door. Thans wordt de beurs in de grote congrestent van Focolare op het complex van de abdij gehouden. Anno 2019 is het één van de grootste boekenbeurzen in de regio.
In 2016 werd de Vincentiuswinkel in Drunen gestart. Per saldo brengen de boekenbeurs en winkel voldoende geld in het laadje om de doelgroep te helpen. Daarnaast ondersteunt de vereniging maatschappelijke projecten in de gemeente Heusden en zelfs in het buitenland. Trots vertelt de scheidende voorzitter dat er vanuit het principe 'ieder mens telt ongeveer 40 tot 50 hulpvragen per jaar worden gehonoreerd. De vereniging werkt bij hulpvragen die vanuit de gemeente Heusden komen nauw samen met de gemeente, de Voedselbank en de Stichting Leergeld. "Wat we na al die vele jaren tot stand hebben gebracht is uitsluitend dankzij samenwerking en de inzet van de vele vrijwilligers mogelijk gemaakt", aldus Piet.
Zijn echtgenote Chris vertelt dat haar man op verschillende gebieden actief was en nog altijd is. De Vincentiusvereniging was zijn hoofdactiviteit. "Voor een leegte hoef ik niet te vrezen", meent Piet: "Mijn grote hobby is tuinieren. En ik zing ook graag in het Vlijmens mannenkoor en in het kerkkoor. Mijn gezondheid is gelukkig goed en ik slik ook geen medicijnen", benadrukt Piet trots. Ook wordt er nog regelmatig een beroep op hem gedaan als acoliet (misdienaar). En hij is regelmatig met veel plezier met zijn kleinkinderen in de weer.

Piet van Oorschot is een verenigingsman puur sang. Zo was hij in het verleden binnen verschillende functies actief bij de scouting. Zijn ogen beginnen te glimmen als hij daarover praat. Zo denkt hij met veel plezier terug aan hoe hij als oubaas leiding gaf aan jongeren. Bij scouting horen ook allerlei symbolen en rituelen. Zo geven echte scouts elkaar symbolisch de linkerhand. "Het is de hand uit het hart", besluit Piet. Zo was en is het in het actieve leven van Piet van Oorschot altijd gebleven!

Meer berichten