Op diverse plaatsen in de bossen van de gemeente Heusden zijn de afgelopen weken sporen aangetroffen van een groep rovers, de 'dassen' genoemd.
Op diverse plaatsen in de bossen van de gemeente Heusden zijn de afgelopen weken sporen aangetroffen van een groep rovers, de 'dassen' genoemd. (Foto: )

Mysterieuze rondsnuffelende roofzuchtige scharrelaars

  Verenigingen

Waarschuwing! Op diverse plaatsen in de bossen van de gemeente Heusden zijn de afgelopen weken sporen aangetroffen van een groep rovers, de 'dassen' genoemd. Het signalement: donkergrijs met karakteristieke zwart-wit gestreepte gezichten! Opvallend kenmerk: koddige loopjes en waggelende kontjes. Sommige oplettende inwoners vermoeden hen ook al vanaf de schemering op enkele landbouwwegen buiten de bebouwde kom van Heusden en directe omgeving gezien te hebben.

REGIO - Rijdt u regelmatig in de avond en nacht op deze wegen? Wilt u dan meehelpen om hen op te sporen? Enkele veiligheidstips: Kijk goed naar hen uit, rijdt niet te hard en als u hen ziet: ga met een grote boog om hen heen en stoor hen vooral niet! De 'dassen' zijn gewapend met grote klauwen, ga dus omzichtig te werk. Bescherming voor de 'dassen' is geboden! Ze staan er om bekend slim, sociaal maar ook ontzettend onbeholpen te zijn en meestal in de nacht op stroperspad te gaan. Echter… in rustige bosgebieden kunt u hen ook overdag tegenkomen. Blijf daarom, zeker in afgelegen natuur, steeds op uw hoede! Het Voorjaarsfestival 2019 van Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden vindt op zondag 14 april in zo'n rustig natuurgebied plaats en je kunt dan ook zomaar ineens oog in oog komen te staan met een paar van deze grootste rovers van Nederland. Ook hierbij geldt code rood!! Houd je ogen goed open, kijk ze recht in de ogen en wees niet bang.

Meer rovers

Op het Voorjaarsfestival kan je nog meer rovers tegenkomen. Een ander signalement is bijvoorbeeld: een roodbruine vacht en lange, dikbehaarde staart, spitse snuit en puntige, rechtopstaande oren. Pas hier ook op: deze sluwe vos staat bekend om zijn roofzucht. Doe daarom zelf niets maar meld het wel meteen! Durf jij nog meer aan? Ga dan verder op zoek, bijvoorbeeld naar deze gevaarlijke rover: dit sujet zit overdag stil en wijs om zich heen te kijken maar zwerft eenzaam door de nacht, maakt rare geluiden en valt dan aan. Blijf dus alert!
Je kunt ook zomaar een Vlaamse reus of een langoor in de smiezen krijgen. Kies dan het hazenpad, maar houd wel goed je ogen open voor de vlijmscherpe tanden van de grootste knager ter wereld en pas op voor zijn platte geschubde staart, waarmee hij bij gevaar slaat. Verder komt er onder andere ook nog een rare snuiter met 5000-8000 stekels, maar gelukkig kan je deze zonder gevaar aanraken. Met dank aan o.a. natuurmuseum Brabant, de pluimvee- en kleindierenvereniging Waalwijk e.o., gemeente Heusden, Biesbosch Museum en Natuurmonumenten.
Verder is er waterdiertjes scheppen in de poel, de afvalwedstrijd, eieren te kust en te keur, van het grootste ei ter wereld tot hele kleine eitjes, en nog veel meer. Zoals plantjes verspenen en nestkasten timmeren, deze mag je allemaal meenemen, net als een kruidenplantje voor tuin of balkon, door de vele bloemetjes wordt dit een echte vlinderlokker! Er wordt ook zaad uitgedeeld voor de zonnebloemwedstrijd: de hoofdprijs is een ballonvaart van ballonAIRpoort en de ballonmand is al aanwezig. Zie jij jezelf daarin al boven de bomen en door de lucht varen? Doe dan mee en kweek de hoogste zonnebloem, of die met de meeste bloemen of die met de grootste bloem!

Praktische informatie

Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden verzorgt aanstaande zondag van 13.00 tot 17.00 uur de tweede editie van het Voorjaarsfestival in het natuurgebied aan de Duinweg 68 in Drunen. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom. Kinderen tot 11 jaar wel onder begeleiding. De entree is voor iedereen gratis en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden: info@natuurenmilieuheusden.nl. Meer info: www.natuurenmilieuheusden.nl.

Meer berichten