In zijn presentatie gaat Fons Mandigers in op het ontstaan en de ontwikkeling van eendenkooien en de betekenis daarvan.
In zijn presentatie gaat Fons Mandigers in op het ontstaan en de ontwikkeling van eendenkooien en de betekenis daarvan. (Foto: Fons Mandigers)

Eendenkooien in de Oostelijke Langstraat

  Verenigingen

Op dinsdag 26 maart presenteert de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden een lezing over Eendenkooien en het kooibedrijf in de Oostelijke Langstraat. De lezing wordt gegeven door Fons Mandigers, gebiedsmanager van Natuurmonumenten.

NIEUWKUIJK - In zijn presentatie gaat Fons in op het ontstaan en de ontwikkeling van eendenkooien en de betekenis daarvan. Plaats van handeling is het Patronaat aan de Nieuwkuijksestraat 106 in Nieuwkuijk. De lezing start om 19.30 uur en is gratis. Aanmelding is gewenst: info@natuurenmiieuheusden.nl.

Nederlandse vinding

Hoewel vaak nog onbekend, waren eendenkooien in de lage delen van Nederland in het verleden prominent aanwezig. Ze worden zelfs gezien als een Nederlandse vinding. De oudst bekende kooi dateert uit 1453. In de oostelijke Langstraat lagen in het verleden tientallen eendenkooien, waarvan nog een aantal resteert. In de presentatie geeft Fons een beeld van de vroegere verspreiding en de hedendaagse situatie in de oostelijke Langstraat. Verder legt hij de werking van het kooibedrijf uit aan de hand van foto’s, en gaat hij in op de huidige betekenis van eendenkooien en kooibedrijf. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en zal gebruikt worden voor het behoud van de natuur in de gemeente Heusden.

Meer berichten