Met de Kijkdoos trok Fios Denzo in 1997 veel bekijks. Wat zij voor hun jubileumjaar bekokstoofd hebben, blijft nog even een verrassing.
Met de Kijkdoos trok Fios Denzo in 1997 veel bekijks. Wat zij voor hun jubileumjaar bekokstoofd hebben, blijft nog even een verrassing. (Foto: )

Al 33 jaar lang feesten met Fios Denzo

  Verenigingen

Al 33 jaar is feesten hun missie. Dag en nacht, zondags ook. Vooral tijdens carnaval, maar ook bij andere gelegenheden. De hechte vriendengroep vormt sinds 1986 de carnavalsvereniging Fios Denzo. Een jubileum dit jaar, dus tijd voor: een feestje!

DRUNEN – Altijd in voor een feestje en met enkele fervent carnaval vierende ouders staken zo'n 14 vrienden van rond de 20 jaar oud de koppen bij elkaar. "We trokken al veel met elkaar op bij voetbalclub RKDVC en uitgaansgelegenheid De Zeuve Lantaarns", legt Ad van Delft, voorzitter van Fios Denzo, uit. "In café De Oude Stam besloten we onze eigen carnavalsvereniging Fios Denzo op te richten." In den beginne was het bouwen van de grootste en mooiste wagen voor de jonge vrienden het meest belangrijke. "We hebben heel wat wagens gebouwd", weet Ad. "Trots waren we op onze eerste wagen; een weegschaal die op en neer ging. De hoogste wagen was een clown van wel 9 meter hoog waarbij de kop zelfs enkel met een speciale stellage op het dak van de werkplaats geplaatst kon worden. De mooiste was een boksring met prachtige poppen in het kader van de Amerikaanse presidentsverkiezingen." Naarmate de leden ouder werden en er carrières en gezinnen ontstonden, ontbrak het hen aan voldoende tijd om wagens te bouwen. "Al voelde het bouwen en de aanwezigheid niet als een verplichting en was er geen strak programma, gaandeweg veranderde onze focus", aldus Ad. "Het vermaken van het publiek vonden we belangrijker dan het bouwen van de grootste wagen. Door onze straattheater acts betrekken we het publiek bij de optocht en dat maakt ons uniek." Zo liep Fios Denzo met vuurspuwers door de optocht, lieten het publiek meevliegen in een vliegtuig en voorzag het publiek van een drankje vanuit een restaurant met heuse tafels. Ze slepen met creatieve wagens en loopgroep acts vele prijzen in de wacht. Zo ook de Pieter Schwartzmansprijs voor de meest carnavaleske groep. Ad: "Het winnen van de publieksprijs vinden we de grootste eer. Maar meedoen is belangrijker dan winnen." Met 18 leden, waarvan 9 stellen, vormt Fios Denzo nu al 33 jaar een stabiele carnavalsvereniging. Dat mag gevierd worden met een Fout & Goud party in hun stamcafe De Zeuve Lantaarns bij Harry Willemse. Slechts twee weken later verrast een voltallige Fios Denzo het publiek weer met een creatieve carnavalske act tijdens de Dwergonische Grote Optocht.
"Wat we gaan doen blijft natuurlijk een verrassing", vertelt Ad. "We gaan met carnaval in ieder geval een paar dagen gezellig met elkaar op pad. Even eruit, plezier hebben met elkaar, alle zorgen even vergeten en een feestje vieren. Wat ons al 33 jaar uniek maakt? We zijn van een carnavalsgroep tot een echte hechte vriendengroep gegroeid waarbij we tussen alle gekkigheid en lol ook voldoende aandacht voor elkaar hebben. Er is nooit onderlinge ruzie omdat we elkaar in onze waarde laten en ieder zijn of haar eigen rol laat spelen."

Meer berichten