Het St. Blasiusgilde uit Heusden poseert met de nieuwe vlag. Dit schuttersgilde waakt al 175 jaar over de vesting Heusden.
Het St. Blasiusgilde uit Heusden poseert met de nieuwe vlag. Dit schuttersgilde waakt al 175 jaar over de vesting Heusden. (Foto: )

Schuttersgilde St. Blasius bestaat 175 jaar

  Verenigingen

Het schuttersgilde St. Blasius waakt al sinds 1843 over de vesting Heusden. Dit onder het motto 'Voor God, de koning en het Vaderland'. Het gilde uit Heusden werd in 1843 met stimulans van pastoor Van Asten opgericht. Dat is 175 jaar geleden. Aanleiding was de bouw van de waterstaatskerk St. Catharina die in 1841 werd ingewijd. In deze periode was bijna 56 procent van de Heusdenaren rooms-katholiek.

HEUSDEN - Naar de naamgeving St. Blasius blijft het gissen. Het volksgeloof van de St. Blasius verwijst naar het bestrijden van keelpijn en ernstige huidziekten.

Het gilde is voor de gewone man en winkelier 'om op de vogel te schieten'. Tijdens de oorlogsjaren werd het St. Blasiusgilde door de Duitse bezetter verboden. Het gilde werd in 1947 heropgericht. Gedurende de bezetting werd het gildezilver in het hoofdkussen van een Gildebroeder verstopt.

In het geheugen van het gilde is ook de legendarische Peerke van den Oever gegrift. In 1907,1909 en 1911 veroverde hij de titel van Koning. Daardoor mocht hij zich levenslang Keizer noemen. Samen met zijn kleinzoon kwam Peerke om het leven bij de stadhuisramp in november 1944.

Het gilde presenteert zich vanaf de oprichting kleurrijk bij verschillende gelegenheden. Dit loopt uiteen van de Koningsfeesten in 1889, het 25-jarig ambtsfeest van burgemeester Honcoop in 1905, tot Koningsdag en de jaarlijkse kermis. Deze traditie is voortgezet bij onder andere de jaarlijkse herdenking van de stadhuisramp en de dodenherdenking. Ook tijdens verschillende cultuurhistorische activiteiten is het gilde present. Regelmatig treft het St. Blasiusgilde ook andere gildes uit de regio tijdens concoursen. De schutsbomen werden in 1907 op de wal nabij de Wijkse Poort geplaatst. Thans staan zij aan het einde van de Waterpoort. De gildekamer op het kasteelterrein is naar de toren van de Oude Waterpoort verhuist.

Het gilde, dat op dit moment zevenendertig leden telt (zowel mannen als vrouwen), komt wekelijks bijeen. Het schieten is dan een belangrijke activiteit. Hierbij is het Koningsschieten het absolute hoogtepunt van het jaarprogramma. Leon Bool is thans trots 'regerend koning' van het gilde. "Dit jaar organiseren wij naast het gewone Koningsschieten ook het Burgerschieten. Op deze manier kan iedereen eens kennis komen maken met het gilde. Onze toren is daarnaast twee keer per week geopend: op woensdag en zaterdag. In de zomer schieten wij op onze bomen en doen mee met verschillende toernooien. Tijdens de winterperiode kunnen we niet schieten en organiseren we allerlei uiteenlopende spelactiviteiten", aldus Bool. "Saamhorigheid en gezelligheid is dan ook een belangrijk doel van het gilde", vult Noortje van der Putten aan.
Belangstellenden zijn van harte welkom om eens vrijblijvend een kijkje te komen nemen. Want vergeet niet, door het waakzame St. Blasiusgilde kan Heusden rustig slapen. Kijk voor meer info over het gilde op http://blasiusgilde.wixsite.com/blasius.

Meer berichten