Dementerende ouderen genieten vaak van muziek. Honsoirde speelt hier op in met een serie bijzondere activiteiten.
Dementerende ouderen genieten vaak van muziek. Honsoirde speelt hier op in met een serie bijzondere activiteiten. (Foto: )

Activiteiten voor dementerende ouderen

  Verenigingen

Mensen met dementie kunnen wel degelijk levensvreugde hebben. Er moet gezocht worden naar wat deze mensen wel in plaats van wat ze niet meer kunnen. Zo hebben veel ouderen moeite om de namen van hun kleinkinderen op te noemen. Dat geldt vaak niet voor de namen van de schoolkinderen uit de lagere schooltijd. Hoe werkt een korte en langere termijn geheugen? Wat zijn de mogelijkheden als je dementerenden vanuit een cultuurperspectief benadert? Met deze bemoedigende insteek presenteert Honsoirde de komende weken een gevarieerd zondagmiddag-programma in de Cultuurtoren van Mariënkroon.

NIEUWKUIJK - Afgelopen zondagmiddag vond in dit kader een optreden van de Koninklijke Zangvereniging Nijmeegs Mannenkoor plaats. Met 'communitysinging' van liedjes uit de jaren veertig, vijftig en zestig werd een beroep gedaan op het lange termijn geheugen.

Op zondag 7 oktober presenteert Kim Erkens haar speciale project 'Vergeet-mij-liedje'. "Het zijn muzikale videoprojecten van mensen met dementie. In vijftien kleine films laat ik zien hoe muziek mensen kan raken", aldus Kim. Speciaal voor dit project maakte ze drie filmportretten van inwoners uit de gemeente Heusden. De presentatie van Kim Erkens is informatief, intiem en heel herkenbaar. "Het bevestigt het beeld dat muziek voor dementerende mensen heel belangrijk is. Ik kijk erg uit om naar Nieuwkuijk te komen", adus Kim.

Belangrijk onderdeel van het project rond dementie is de expositie in de Cultuurtoren van Mariënkroon. Kunstenaars belichten ieder vanuit hun eigen discipline 'de mens en dementie'. Zonder omhaal tonen zij ouderdom, het verval, vervreemding en kwetsbaarheid. Sommige kunstenaars exposeerden hun werk al eerder. Anderen hebben zich speciaal door het onderwerp dementie laten inspireren. Het werk is van Romy van Rijckevorsel, Hans van der Ven, Kees van Capellen, Thea Schulz en Inge van Rijsbergen.
In de expositieruimte van Honsoirde maakt Romy van Rijckevorsel haar portretten niet mooier dan ze zijn. Ze schilderde vooral portretten van oude mensen met "doorleefde koppen".
Fotograaf Hans van der Ven fotografeerde mensen met dementie in de eigen leefsituatie. Het zijn indringende, herkenbare, maar ook mooie foto's die je intens raken. Met de foto's focust hij op de afhankelijkheid en de intense eenzaamheid.
Met haar textielkunst roept Inge van Rijsbergen emoties op. Dat geldt zeker voor een confronterende zittende oude dame. Het zou zomaar een bekende kunnen zijn. De eenzaamheid, vergrijzing en vergankelijkheid werken confronterend.
De activiteiten zijn op zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken in de Cultuurtoren van Honsoirde in Mariënkroon. De entree bedraagt alle zondagen 5 euro. Meer info: www.honsoide.nl.

Meer berichten