De massale opmars van de 55 deelnemende gilden leverde zoals altijd weer een bijzonder kleurrijk schouwspel op.
De massale opmars van de 55 deelnemende gilden leverde zoals altijd weer een bijzonder kleurrijk schouwspel op. (Foto: )

Kringdag Maasland met Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk

  Verenigingen

Op 8 juli was er in Udenhout een groot gildefeest, de zogenaamde Kringdag Maasland. Het was dit jaar het Sint Joris Gilde uit Udenhout dat de uitdaging had aangenomen om dit feest te organiseren in aanloop naar hun 425-jarig bestaan. Als onderdeel van dit feest trokken 55 gilden door de straten van Udenhout.

NIEUWKUIJK - De optocht zorgde voor heel wat bekijks, veel mensen stonden op straat om de gildes voorbij te zien trekken. Piet Vromans, hoofdman van het gilde Sint Joris, omschreef het treffend. "Van heinde en ver, uit een groot gedeelte van onze provincie, rukten veel gilden uit de provincie met pracht en praal uit om zich zo aan de bevolking te presenteren."

Kleurrijk schouwspel
Het was een waar schouwspel voor iedereen. Geel, blauw, groen, rood en vele andere kleuren sierden de straten van Udenhout, waar gilden uit plaatsen van Raamsdonk tot Goirle en van Oss tot Loon op Zand doorheen trokken. De burgemeester van Tilburg, Theo Weterings, keek zijn ogen uit: "De afgelopen 425 jaar is de wereld veranderd. Hoe bijzonder is het dat de gilden alle veranderingen, zelfs oorlogen, hebben overleefd en dat zonder de eigen waarden en tradities uit het oog te verliezen."
Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk kon natuurlijk niet achterblijven om aan dit geweldige feest deel te nemen. "Met een flinke afvaardiging trokken we dan ook uit. Dit was iets wat wij niet wilde missen. Te meer omdat we dit zien als een leermoment, immers volgend jaar op 30 juni zijn wij de organisator van de Kringdag Maasland. Zet deze datum dus alvast in uw agenda, want ook dit belooft een groots (dorps)feest te worden.

Schuttersfeest
Na de optocht volgde de massale opmars; een waar spektakel dat op elke gildedag vele toeschouwers trekt. Voor de rest kon er worden deelgenomen aan hand- en kruisboogschieten, schieten met geweer op wipboom, vendelen, trommen, maar ook jeu de boules en het standaardrijden met geweldige mooie forse Brabantse knollen. En een schuttersfeest zonder zilverprijzen en/of medailles is natuurlijk geen feest, waarbij ook het Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk in de prijzen viel. Kortom, het was een zeer geslaagde dag. Nu op naar de Kringdag in 2019!
U hoeft daar echter niet op te wachten. Indien u geïnteresseerd bent, dan kunt altijd een bezoek brengen aan het gilde en wel op het gildeterrein aan de Meerdijk (nabij de Emmamolen) in Nieuwkiijk. Iedereen is daar van harte welkom!

Meer berichten