De Lange Wiel in de Baardwijkse Overlaat, ontstaan in 1795 na het doorsteken van de militaire dijk. Foto: Gien van Wijk.
De Lange Wiel in de Baardwijkse Overlaat, ontstaan in 1795 na het doorsteken van de militaire dijk. Foto: Gien van Wijk. (Foto: Gien van Wijk)

Wandeling door de Baardwijkse Overlaat

  Verenigingen

Heemkundekring Onsenoort presenteert op zondagochtend 10 juni onder leiding van Gien van Wijk een cultuurhistorische wandeling langs het Drongelens Kanaal en door de Baardwijkse Overlaat. De wandeling start om 10.00 uur op de parkeerplaats aan de Steegerf in Drunen (einde Torenstraat). De wandeling duurt ongeveer 2 uur en deelname is gratis.

DRUNEN - Het is niet bij iedereen bekend dat de Baardwijkse Overlaat tussen Drunen en Baardwijk en het Drongelens Kanaal in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld in de waterstaatkundige toestand in het gebied rond 's-Hertogenbosch en in de Langstraat. De aanleg van de Baardwijkse Overlaat in 1766, de verbreding ervan in 1826 en het graven van het Drongelens Kanaal in 1906-1910, zijn in die tijd van groot belang geweest om overstromingen te voorkomen die eeuwenlang voor veel wateroverlast gezorgd hebben. Thans zijn deze oude waterstaatkundige werken mooie cultuurhistorische monumenten waarlangs en waarin het prachtig wandelen is.
De wandeling wordt verzorgd door Gien van Wijk, bekend van het boek 'Van Baardwijkse Overlaat tot Drongelens Kanaal'. Tijdens de wandeling vertelt hij onder andere over het ontstaan van deze waterstaatkundige werken en het toenmalige nut er van. Bij de start van de wandeling krijgt iedere deelnemer bovendien drie historische kaarten op A4 formaat uitgereikt die een idee geven van de omvang van deze werken in die tijd. Ook kan aan de hand van deze historische kaarten de wandeling worden gevolgd.

Meer berichten