Ineke Strouken verzorgt op 29 mei een lezing over het immaterieel erfgoed in Nederland.
Ineke Strouken verzorgt op 29 mei een lezing over het immaterieel erfgoed in Nederland.

Lezing over immaterieel erfgoed

  Verenigingen

Heemkundekring Onsenoort presenteert op dinsdagavond 29 mei een lezing over dit onderwerp en de spreekster is niemand minder dan Ineke Strouken. Zij is directrice van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en bestuurslid van Stichting Brabants Heem.

DRUNEN - De lezing wordt gehouden in Partycentrum De Remise aan de Grotestraat 267 in Drunen en begint om 19.30 uur. De entree bedraagt 4 euro inclusief kop koffie/thee bij binnenkomst. Aanmelden voor deze lezing is gewenst en dat kan via de website www.hkkonsenoort.nl, per mail via bestuur@hkkonsenoort.nl, of telefonisch op 0416-320995.
In mei 2012 ondertekende Nederland het nieuwe UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Hiermee kwam er een nieuwe tak van erfgoed bij. Materieel erfgoed - monumenten, museumvoorwerpen en archiefstukken - wordt al veel langer beschermd. Nu zijn ook de tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven aan de beurt. Een van de verplichtingen die het ondertekenen van het UNESCO Verdrag met zich mee brengt, is het maken van een inventarisatie van het aanwezige immaterieel erfgoed. Nederland wil met die inventarisatie een goed beeld geven van de rijkdom aan diversiteit van tradities in Nederland.
Al die tradities samen geven ons een beeld van wie wij zijn? Immaterieel erfgoed heeft namelijk alles te maken met identiteit. Wat kunnen heemkundekringen doen om het immaterieel erfgoed in hun gemeente te inventariseren en beschermen. Waar moeten ze dan op letten? Hoe kunnen ze immaterieel erfgoed gebruiken om het gezicht van hun woonplaats te versterken.

Meer berichten