Kom heerlijk kerstshoppen in een onvergetelijke ambiance tijdens  Christmas by Candlelight in Heusden.
Kom heerlijk kerstshoppen in een onvergetelijke ambiance tijdens Christmas by Candlelight in Heusden. (Foto: )

Kerstfestival in de vesting Heusden: Christmas by Candlelight

  Toerisme

Vrijdag 13 en zaterdag 14 december is het weer Christmas by Candlelight in prachtig Heusden. Alles in het pittoreske vestingstadje ademt de sfeer die zo goed past bij kerst. De schilderachtige straatjes, de historische panden, de vele authentieke winkeltjes, de gezellige horeca. Het is de perfecte plek voor het liefste en mooiste kerstfestival van Nederland. Kraampjes bij kaarslicht, de mooiste brocante-, (handmade) lifestyle- en streekproducten, overal kerstzang, de warmte van de vuurkorven, de leukste foodtrucks, straattheater voor de kinderen, glühwein en oliebollen. En natuurlijk de gezellige lokale horeca, authentieke winkeltjes en het prachtige decor. Nederland op zijn mooist, in kerstsfeer.

door Jente van Haeften

HEUSDEN - Net als voorgaande jaren vaart Christmas by Candlelight op de knusse sfeer die Heusden zo eigen is, het prachtige decor en de passie van de ondernemers. Het kaarslicht, de vuurkorven en de kerstzang doen in feite de rest. In Heusden beleef je kerst zoals het bedoeld is.

Om de sfeer verder te verhogen zijn er ook dit jaar tal van marktkramen met een geweldig aanbod aan brocante-, handmade lifestyle- en streekproducten. Samen met kleinschalig straattheater en verschillende kerstkoren verspreid door het stadje zet de organisatie deze editie nog meer in op de bescheiden festivalsfeer. De vrolijke foodtrucks met lekkers van poffertjes tot biologische stamppot en van ambachtelijke hotdogs tot dampende soepen maken het geheel af.

Deze editie doet de organisatie bovendien een beroep op de lokale bevolking en ondernemers om actief bij te dragen aan de sfeer. Gevraagd wordt om etalages en ruiten zoveel mogelijk te verlichten met kaarsen. Gelijk de oorspronkelijk traditie van Christmas by Candlelight, dat dit jaar haar zestiende verjaardag viert. Om de festivalsfeer compleet te maken nodigt de organisatie lokaal talent bovendien uit om hun kunsten te tonen. Dus bandjes, acteurs, singer-songwriters, dansers en danseressen, schilders en kleinkunstenaars wees van harte welkom en geef je op via annelies1233@hotmail.com.

Tijdens Christmas by Candlelight vindt ook de aftrap van 'Licht op de Vesting' plaats. Dit kleinschalige en creatieve lichtfestival laat Heusden tijdens de donkere uurtjes nog mooier uitkomen. En op vrijdag 13 december treedt de geweldige Jostiband op in de Catharijnekerk te Heusden. Kortom: de kerstdagen beginnen in bruisend Heusden! Wees allen welkom!

Christmas by Candlelight centreert zich rond de Vismarkt, Engstraat, Botermarkt en Nieuwstraat in Heusden en vindt plaats op vrijdag 13 december van 14.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 14 december van 12.00 tot 20.00 uur. Kijk voor aanvullende informatie op de website: www.heusdenvesting.nl/kerstmarkt.

Heusden is een stadje dat dateert uit de vroege Middeleeuwen. Het telt maar liefst 134 panden met monumentale status en won in 1980 de hoogste Europese restauratieprijs. Het is alsof je in een schilderij rondloopt. Toch is Heusden bepaald geen openluchtmuseum. Met haar 1500 inwoners is het weliswaar een klein maar ook zeer levendig stadje. Tal van bezoekers komen naar de vesting om te genieten van de keur aan goede restaurants, gezellige terrasjes en unieke verzameling van gezellige winkeltjes en kunstgaleries. Heusden ligt bovendien aan de Maas en heeft naast twee jachthavens een oorspronkelijke stadshaven. Dit zorgt voor volop watersporttoerisme. Ook veel wandelaars en fietsers weten de stad inmiddels te vinden. Desondanks is Heusden nog relatief onontdekt, waardoor haar authentieke karakter goed bewaard is gebleven.

Meer berichten