De Dickens figuranten vervullen een uitstekende rol in het neerzetten en beleven van het echte Victoriaanse Dickens tijdperk.
De Dickens figuranten vervullen een uitstekende rol in het neerzetten en beleven van het echte Victoriaanse Dickens tijdperk. (Foto: )

Jubilerend Dickensfestijn breidt uit

  Toerisme

Bedelende weeskinderen warmen zich op bij de smeulende kolen. Een dame van lichte zeden fluistert een deftige edelman in zijn oor terwijl een belhamel zijn zak probeert te rollen. De Engelse negentiende eeuw, van Queen Victoria en schrijver Charles Dickens, herleeft tijdens het Dickensfestijn Drunen op 14 en 15 december.

door Marjolijn van Spaandonk

DRUNEN - Een initiatief dat 15 jaar geleden als 'Kerstshoppen in Dickensstijl' het levenslicht zag, om het centrum van Drunen nieuw elan te geven, is uitgegroeid tot het meest levendige en grootste Kerstevenement in de regio. Al snel veranderde de insteek van een promotioneel naar een feel good evenement en daarmee ook de naam: het Dickensfestijn Drunen. "Toneelvereniging ONA heeft het Dickensfestijn vanaf het eerste uur de Dickensbelevening gebracht", weet Maurice van der Steen, de grondlegger van het evenement. "Het aantal figuranten is sindsdien gegroeid van 15 naar 600 die allemaal een rol vertolken uit het Victoriaanse straatbeeld en de boeken van Charles Dickens." De sfeervolle Kerstmarkt wordt gedragen door vrijwilligers, de inwoners, bezoekers, de lokale ondernemers en organisaties. Mede door dit draagvlak heeft het evenement kunnen groeien. "Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de kwalitatieve invulling uit te breiden", vertelt Maurice. "We willen vernieuwen en de bezoekers blijven boeien en binden." Dickensstreet, het kloppend hart van het Dickensfestijn, zal worden uitgebreid naar andere delen van het centrum. "Zoals een macaber spel en theater bij een begraafplaats onder de bomen van het Raadhuisplein", benoemt Maurice. "Daarnaast is het Goede Doelenplein, met optredens van Pocket Rockit, verplaatst naar de Jumbo parkeerplaats aan de Aalbersestraat en vertrekt de Dickensparade in meer compacte vorm vanaf de Rabobank." Het succes van het Dickensfestijn ligt in de toewijding en betrokkenheid van alle partners en vrijwilligers die de bezoekers met een warm kerstgevoel weer huiswaarts laten keren. "De Dickensfamilie", noemt Maurice hen trots. "Allemaal dragen we het Dickensfestijn een warm hart toe en kijken uit naar de volgende 15 jaar."

Openingstijden

Het Dickensfestijn Drunen wordt zaterdag 14 december om 17.00 uur geopend met de karakteristieke klanken van de Clan Lamont Pipe Band. Dickensstreet komt tot leven en het Raadhuisplein in Drunen vult zich met een Christmas Fair, Christmas Carols en een groot kerstvuur. Zondag 15 december van 12.00 tot 17.00 uur gaat Drunen terug naar de Victoriaanse tijd met de meest bijzondere bezienswaardigheden, koopwaar en muziek. De belevenis van het Dickensfestijn is gratis! Meer info: www.dickensfestijndrunen.nl.

Meer berichten