Ga mee op excursie naar Eendenkooi in het Pompveld, midden in het Land van Heusden en Altena.
Ga mee op excursie naar Eendenkooi in het Pompveld, midden in het Land van Heusden en Altena. (Foto: )

Open dag eendenkooi Pompveld in Babyloniënbroek

  Toerisme

Op zaterdag 11 mei presenteert Brabants Landschap een open dag op de eendenkooi in het Pompveld, midden in het Land van Heusden en Altena. De eendenkooi is altijd gesloten voor publiek, maar één keer per jaar kunnen bezoekers kennismaken met dit eeuwenoude ambacht. De kooiker, natuurlijk vergezeld door het kooikershondje, laat bezoekers de geheimen van het vak zien. Een broedkorvenvlechter en imker presenteren zich ook en er is wat te eten en te drinken.

REGIO - Het Pompveld is één van de laatste restanten van het oorspronkelijke landschap van het Land van Heusden en Altena. In het midden van het gebied ligt een eeuwenoude eendenkooi. Deze wordt niet omwille van de jacht in stand gehouden, maar uit cultuurhistorische overwegingen. De eendenkooi is de enige die nog over is van de circa veertig die er ooit waren in het Land van Heusden en Altena. Brabants Landschap is dus erg zuinig op dit unieke natuurgebied! Naast een bezoek aan de eendenkooi, is het hele gebied een wandeling waard. Het bestaat uit grienden (wilgenhakhout), loofbossen, struwelen, natte graslanden en moeras. In de sloten leven vissen als grote en kleine modderkruiper en bittervoorn. Dankzij deze soorten mag het Pompveld zich rekenen tot het Europese Natura2000-netwerk.

Programma en locatie

De open dag wordt gehouden op zaterdag 11 mei 2019 van 10.00 uur tot 16.00 uur. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. De ingang van het gebied is naast de woning van de kooiker, Midgraaf 27 in Babyloniënbroek (gemeente Altena). Ter hoogte van Eethen aan de Provinciale weg N283 (afslag Hank A27) wijzen routeborden de weg. Trek laarzen aan bij slecht weer. Meer over het Pompveld leest u op www.brabantslandschap.nl.

Meer berichten