Veertig recreatieondernemers volgden de cursus 'Gastheer van het Landschap voor de Zuiderwaterlinie'. Deze speciale cursus werd georganiseerd door IVN Natuureducatie. Foto: Floris van Hintum/Landbeek
Veertig recreatieondernemers volgden de cursus 'Gastheer van het Landschap voor de Zuiderwaterlinie'. Deze speciale cursus werd georganiseerd door IVN Natuureducatie. Foto: Floris van Hintum/Landbeek (Foto: Floris van Hintum/Landbeek)

Recreatieondernemers worden Zuidwaterlinie-ambassadeurs

  Toerisme

Vanaf deze week mogen veertig recreatieondernemers zich Gastheer of Gastvrouw van het Landschap voor de Zuiderwaterlinie noemen. Na een speciale cursus georganiseerd door IVN Natuureducatie weten zij hun gasten heel wat te vertellen over de historie, het landschap en de bijzondere plekjes langs de 160 kilometer lange historische verdedigingslinie die dwars door Brabant loopt.

REGIO - De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Het is een ingenieus verdedigingssysteem van vestingsteden, forten, schansen, dijken en sluizen. Vele machthebbers zetten hier het land onder water om Holland te beschermen tegen vijandelijke invallen. De Zuiderwaterlinie verbindt 11 historische vestingsteden en hun ommelanden met elkaar. Van Bergen op Zoom tot Grave vind je zo een parelketting van prachtige vestingsteden, stoere forten en bijzondere linielandschappen.
Recreanten zijn steeds meer op zoek naar een bijzondere en authentieke beleving. Hiervoor is het belangrijk dat recreatieondernemers inspelen op de bijzondere kwaliteiten en het verhaal van hun omgeving, in dit geval de Zuiderwaterlinie. Tijdens de IVN-cursus Gastheer van het Landschap zijn de ondernemers aan de slag gegaan met storytelling en het verkennen van hun eigen omgeving. Gerjo Leijten (Gastenverblijf Munnickenheide, Terheijden): "Ik speelde als klein jongetje in en op de linie van het Munnikenhof. Je zag wel verhogingen in het landschap maar je dacht hier niet verder over na. De cursus Gastheer van het landschap Zuiderwaterlinie heeft zeker mijn ogen geopend. Nu weet ik dat deze verhogingen lunetten en redoutes zijn. Ik kijk nu anders naar mijn omgeving; de linie van de Munnikenhof en het landschap." Ook namen de ondernemers deel aan verschillende excursies naar de bijzondere natuurpareltjes die de Zuiderwaterlinie rijk is. Ze gebruiken deze kennis om de komende tijd samen te bouwen aan nieuwe activiteiten en arrangementen met als doel de Zuiderwaterlinie optimaal te laten beleven.

De cursus werd georganiseerd in opdracht van de Alliantie Zuiderwaterlinie. Regisseur René Kwant: "Wij zijn enorm blij en trots dat er zo veel ondernemers enthousiasme en belangstelling voor de Zuiderwaterlinie tonen. We kunnen niet zonder hen. Ondernemers vormen een belangrijke schakel tussen de Zuiderwaterlinie en het grote publiek. We zijn dan ook heel blij met deze 40 nieuwe Zuiderwaterlinie-ambassadeurs en kijken ernaar uit om samen met hen de Zuiderwaterlinie naar een hoger niveau te tillen."

Meer berichten