Logo heusdensecourant.nl


ANW-directielid Marga de Jager, gedeputeerde Henri Swinkels en wethouder Thom blankers vertrekken vanaf de Stadshaven in Heusden voor een fietstocht langs een deel van de Zuiderwaterlinie. Foto: Hans van den Eeden
ANW-directielid Marga de Jager, gedeputeerde Henri Swinkels en wethouder Thom blankers vertrekken vanaf de Stadshaven in Heusden voor een fietstocht langs een deel van de Zuiderwaterlinie. Foto: Hans van den Eeden (Foto: Hans van den Eeden)

Zuiderwaterlinie biedt volop kansen voor Heusden

  Toerisme

De Zuiderwaterlinie geeft de gemeente Heusden extra glans. Deze voor velen onbekende linie biedt bovendien mogelijkheden voor het ontwikkelen van cultuurtoerisme. Dit is de mening van gedeputeerde Henri Swinkels en wethouder Thom Blankers. Zo was zaterdag te horen aan de Stadshaven in Heusden waar zij aanwezig waren ter promotie van de Zuiderwaterlinie. Zij werden daarbij ondersteund door ANWB-directielid Marga de Jager.

HEUSDEN - De Zuiderwaterlinie is een 160 kilometer lange linie die van Bergen op Zoom naar Grave loopt. Toeval of niet: geografisch ligt de gemeente Heusden precies in het midden. "Heusden vesting is zonder enige twijfel de mooiste vesting van Noord-Brabant. Iedereen is hier van harte welkom", aldus de trotse wethouder Thom Blankers, die toerisme in zijn portefeuille heeft. Henri Swinkels: "De waterlinie biedt goede kansen voor toerisme, zowel voor wandel-, fiets- als watertoerisme." Om zelf het goede voorbeeld te geven, wandelt Swinkels de komende maanden etappes van de Waterlinie. Hij begon reeds in Bergen op Zoom en eindigt in Grave. Binnenkort wandelt hij vanuit Geertruidenberg naar Heusden. Hij laat zich hierbij vergezellen door bestuurders en belangstellenden. Dit om de Zuiderwaterlinie verder op de kaart te zetten.
In het najaar volgt 'De Mars'. Deze start aan de uiteinden van de linie: Bergen op Zoom en Grave. Muziekverenigingen lopen een week lang dagelijks in muzikale estafettevorm langs de linie. Iedereen kan aansluiten en meedoen. Uiteindelijk ontmoeten de deelnemers aan De Mars elkaar bij de finale in het najaar in Heusden-vesting. Met deze activiteit kan Heusden zich nog beter op de kaart zetten. Maar eerst is er nog het Zuiderwaterlinie Festival op zondag 24 juni aan de Elshoutse Zeedijk.
De historische linie rijgt oude vestingsteden, schansen en forten en inundatievlaktes aaneen. De belegeringen zijn verleden tijd, de vrede is getekend en de kruitdampen opgetrokken. Maar tal van kanonnen, wallen en grachten herinneren wel nog aan de militaire geschiedenis. In geval van oorlog en bedreiging werd het land onder water gezet. Deze 'inundatie' was een doeltreffend middel om de vijand op afstand te houden.
De provincie Noord-Brabant heeft de Zuiderwaterlinie tot speerpunt van beleid gemaakt. Culturele stichting Lyra uit Heusden verzorgt in samenwerking met Brandarispers op locatie toegankelijke lezingen over de Zuiderwaterlinie. Want om de betekenis van de linie goed te begrijpen, is informatie een must. Het geeft de activiteiten op cultuurhistorisch gebied diepgang. De lezing gaat over verleden, heden en toekomst van de linie. Meer info: www.brandarispers.nl.

Meer berichten
Shopbox