Logo heusdensecourant.nl


In de zomerperiode hoeft havenmeester Gerard van Haperen van de Jachthaven van Watersportvereniging in Heusden zich geen moment te vervelen. Door de vele overnachtingen is het vaak 'alle hens aan dek'. Gelukkig blijft Van Haperen er rustig onder. Foto: Yuri Floris Fotografie
In de zomerperiode hoeft havenmeester Gerard van Haperen van de Jachthaven van Watersportvereniging in Heusden zich geen moment te vervelen. Door de vele overnachtingen is het vaak 'alle hens aan dek'. Gelukkig blijft Van Haperen er rustig onder. Foto: Yuri Floris Fotografie (Yuri Floris Fotografie)

Watersportvereniging heeft de wind weer mee

  Toerisme

Heusden werkt als een magneet op watertoeristen. De jachthaven van de Watersportvereniging is goed voor 6.000 tot 7.000 overnachtingen van passanten per jaar. De jachthaven wordt gewaardeerd om haar ligging, kwaliteit en gastvrijheid. Dit is de ervaring van havenmeester Gerard Van Haperen (59). Hij vertelt dat de jachthaven van de Watersportvereniging Heusden 230 ligplaatsen telt waarvan 50 voor passanten. In de historische stadshaven is plaats voor 15 passanten en 16 plaatsen liggen aan de Noordsteiger.

HEUSDEN - Oudheusdenaar Van Haperen is sinds 2007 vol ambitie havenmeester. Zat jaren als kind, zijn ouders voeren op een binnenvaartschip, op een schippersinternaat. Tijdens de drukke zomermaanden staat hij geduldig, met een glimlach en humor op scherp. Via de marifoon melden de passanten zich die hij naar een ligplaats begeleidt. "Het is een dynamische en gevarieerde baan. De passanten komen speciaal voor de vesting Heusden. Naast Nederlandse passanten wordt de haven bezocht door schippers uit Denemarken, België, Frankrijk, Zweden, Italië. Ook leggen schippers uit Canada en Australië aan." De jachthaven levert een belangrijke bijdrage aan toerisme in Heusden. Er wordt samengewerkt met watersportbedrijf Legerstee aan de Bakkersdam en met Jachthaven De Wiel. De haven heeft goede faciliteiten en daarbij is onderhoud van belang. De havenmeester vertelt: "De haven vraagt om permanent onderhoud. Zo hebben we de afgelopen jaren 420 meter steiger vernieuwd. Basis hiervoor is een meerjarenplan."
In de haven ontmoeten we Jannet en Leo van Vliet uit Moordrecht die met hun Kokgrundel met de naam TISA in de haven ligt. "We varen al ruim 33 jaar en zijn net terug van een tocht van drie maanden door Duitsland. Ondanks de fraaie plaatsen blijft Heusden-vesting trekken. Het is een mooi stadje en de haven is fantastisch.
De lemsteraak en platbodem Windlust uit 1978 voelt voor Ton en Anne Wiegmans uit Drunen als een tweede huis. Bijna dagelijks zijn ze op de boot te vinden. Als het even kan vaart de fraaie zeilboot vanuit Heusden naar de wateren in en rond Zeeland. "Via de jachthaven varen we meestal op de motor richting Hollands Diep. Voor het zover is moet eerst de mast, voor de Heusdense brug, van 13.5 meter worden gestreken. We zijn net terug van een tocht rond Haarlem. Maar ook Denemarken of de Duitse wadden is voor ons bekend terrein", aldus Ton Wiegmans. De gedreven watersporter is ook actief lid van de Watersportvereniging. Zo hielp hij mee bij de verbetering van de nieuwe steigers. Kortom., de Heusdense jachthaven heeft de wind weer in de zeilen!

Reageer als eerste
Meer berichten