Jessy van der Pol schittert en strijdt voor een plaats in de top 10 in de categorie 'single woman' op het WK rolstoeldansen dat op 29 november 2019 start in Bonn. De Heusdense Courant wenst Jessy veel succes!
Jessy van der Pol schittert en strijdt voor een plaats in de top 10 in de categorie 'single woman' op het WK rolstoeldansen dat op 29 november 2019 start in Bonn. De Heusdense Courant wenst Jessy veel succes! (Foto: )

Jessy uit Vlijmen schittert op WK rolstoeldansen

  Sport

Aan doorzettingsvermogen heeft Jessy van de Pol (21) uit Vlijmen geen gebrek. Haar bindweefselziekte osteognesis imperfecta, ofwel de broze botten ziekte, weerhoudt haar er niet van haar passie voor rolstoeldansen tot de wereldtop te brengen. In de categorie single woman vertegenwoordigt Jessy op het WK rolstoeldansen het Nederlandse team.

door Marjolijn van Spaandonk

VLIJMEN - Het komend weekend kwalificeert Jessy zich in Sint-Petersburg, Rusland, voor deelname aan het WK rolstoeldansen, dat op 29 november van start gaat in Bonn. "Deelname betekent groen licht voor het WK', legt Jessy uit. "Er volgt wel een dopingcontrole en een medische keuring om op basis van mijn spierkracht de juiste categorie te bepalen. Ik ben er nog nooit geweest dus ik ben erg benieuwd."
Het is voor Jessy een comeback na een lange herstelperiode. In 2017 liep Jessy tijdens de vakantie botbreuken in haar benen op met enkele operaties tot gevolg. "Door de slechte kwaliteit van mijn botten verloopt het herstel moeizaam", legt Jessy uit. "Het kost veel tijd om te revalideren, waardoor ik een periode niet heb kunnen dansen." De teller van het aantal botbreuken staat voor Jessy nu op zo'n 150. Wennen doet het nooit en het blijft opletten, maar zij laat zich er niet door beperken de wereldtop in het rolstoeldansen te behalen.

In top wereldranglijst

Een workshop rolstoeldansen op de mytylschool in 's-Hertogenbosch bracht Jessy ertoe om op 10-jarige leeftijd samen met een partner lessen te volgen. Als debutant schoof ze door naar de gevorderden en werd een aantal keren Nederlands kampioen. Helaas is het niet mogelijk om met een vrouwelijke danspartner deel te nemen aan internationale wedstrijden waardoor Jessy genoodzaakt was om solo veder te gaan. Bij internationale toernooien in Frankfurt en Cuijk bereikte ze tweemaal de top 3 waardoor ze zich vorig jaar zelfs plaatste in de wereldtop ranking.

Trainer

Minimaal éénmaal per week reist ze af naar haar trainer in Amsterdam. "Hij bedenkt de choreografie op de muziek die de organisatie van het WK heeft uitgekozen", vertelt Jessy. "Met zijn ervaring in dansen op hoog niveau met een partner in een rolstoel, ben ik bij hem in goede handen. Naarmate het WK nadert, oefen ik zelf extra in Rosmalen." Jessy zal vijf dansen moeten uitvoeren; de wals, tango, samba, rumba en de jive. Jessy: "De latin dansen vind ik het leukst. Die zijn wat meer uptempo dan de klassieke dansen."

Hoog niveau

Met een speciale wendbare sport rolstoel en op maat gemaakte schitterende dansjurken is Jessy klaar voor het WK, al is ze zich bewust van de concurrentie. "Het niveau is heel hoog. Aan mijn categorie nemen zo'n 20 rolstoeldansers deel, met erg goede dansers uit Rusland, Kazachstan, Oekraïne en Azië. Ook de deelname van Amerikaanse sporters neemt toe. Maar ik ga het beste eruit halen, de top 10 moet haalbaar zijn. Zenuwachtig ben ik niet, maar ik moet wel voor ik op moet 10 minuten rust hebben om even de juiste focus te krijgen." Gesteund door haar ouders en vriend, die met dezelfde aandoening aangesloten is bij het Nederlands team rolstoelhockey, hoopt Jessy binnen 5 jaar het wereldkampioenschap binnen te slepen.

Sponsoren gezocht

Om deze droom te verwezenlijken is Jessy op zoek naar sponsors: "De dansjurken, de privélessen, het inschrijfgeld om deel te mogen nemen aan wedstrijden en de reis- en verblijfkosten zijn kosten die wij zelf moeten dragen."
Om deze kosten bij elkaar te krijgen gaat Jessy actief op zoek naar steun uit de bedrijfswereld en bedenkt acties om geld in te zamelen. "Ik ben bijvoorbeeld al gestart met de verkoop van Belgische sinterklaaschocolade", vertelt ze hoopvol. "De chocoladeletters of een chocolade klomp met gemengde chocolade zijn via Facebook bij mij te bestellen en worden eind november geleverd. Alle bijdragen zijn welkom!"

Demonstraties

Om anderen te inspireren geeft Jessy graag demonstraties: "Ik laat graag zien dat rolstoeldansen ook een optie is voor mensen met een beperking." Daarnaast zit Jessy in haar afstudeer jaar van de opleiding tot directiesecretaresse op het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch en loopt vier dagen per week stage bij Woonveste in Drunen als Management & Organisatie ondersteuning. Na haar afstuderen hoopt ze een goede baan te vinden, hogerop te komen in de danssport en op zichzelf te gaan wonen. Jessy en haar sportcarrière in rolstoeldansen is online te volgen op haar actuele accounts op Facebook en Instagram.

Meer berichten