Haarsteeg spaart de grasvelden en oefent op kunstgras. Voor redelijk wat publiek bleef het tegen DVG uit Liempde 0-0. Het was het debuut van trainer Ercument Metin. Foto: Wout Pluijmert
Haarsteeg spaart de grasvelden en oefent op kunstgras. Voor redelijk wat publiek bleef het tegen DVG uit Liempde 0-0. Het was het debuut van trainer Ercument Metin. Foto: Wout Pluijmert (Foto: Wout Pluijmert)

Routine helpt bij opleiding van jeugd

  Sport

De eerste voetbalwedstrijden zijn gespeeld. Wij namen een kijkje op het B-veld van Haarsteeg waar de nieuwe trainer, Ercument Metin, zijn ploeg na een aantal trainingen voor het eerst aan het werk zag. Op het eerste doelpunt moet hij nog even wachten. Haarsteeg-DVG bleef 0-0.

door Wout Pluijmert

HAARSTEEG - Geen doelpunten in een wedstrijd die nogal wat kansen opleverde, maar de bal wilde met name voor Haarsteeg nog niet tussen de palen. Toch zag het veldspel er op het kunstgras niet onaardig uit. Daar kan Metin, zoals hij het liefst genoemd wil worden, mee verder. Op woensdag 21 augustus speelt Haarsteeg thuis tegen SCO en zondag gaat de reis naar Engelen waar de ploeg van trainer Anthony Lurling de tegenstander van Haarsteeg is. Metin is feitelijk de opvolger van Roger Schouwenaar, die het werk van Henry van der Linden moest afmaken. Haarsteeg bleef nipt derdeklasser en wil de weg omhoog weer gaan vinden. Nog niet zo heel lang geleden snuffelde Haarsteeg zelfs aan de eerste klasse.

Routine

Veel clubs hechten aan een snelle instroom van jonge talenten, maar de praktijk leert dat de meeste voetballers pas boven 25 jaar op hun best zijn. Een verkapt jeugdelftal kan niet op tegen routine. Met andere woorden: trainers zullen naar een goede mix moeten zoeken en niet steeds roepen dat ze graag een elftal met een gemiddelde leeftijd van nog geen 22 jaar willen hebben. Dat weten ze wel, maar clubbestuurders blijven het prachtig vinden als talenten heel jong gebracht worden. En natuurlijk moeten talenten bij grote clubs als Haarsteeg en RKDVC wel een echte kans krijgen. In Drunen lijkt men een andere weg in te slaan, want het teveel leunen op talenten bracht de club in problemen. In het begin van deze eeuw was DVC nog de nummer vijf van de eerste klasse. In het afgelopen seizoen waarde het degradatiespook aan de Duinlaan rond. Edwin van Wijk heeft de boel nog net overeind gehouden. Van Wijk krijgt komend seizoen de beschikking over spelers als Yannick van Zutphen, die terugkeert van Emplina. Ramon Kok en Nick van de Laar waren even aan het freewheelen in een lager elftal, maar keren terug bij het eerste team. Ook Jan Bullens blijft bij de groep. Van Wijk liet RKDVC in het voorjaar al opleven en gaat natuurlijk profiteren van al deze routine. Wij voorspellen de Drunenaren bij de top vier van de derde klasse C. Bij Vlijmense Boys ligt het wat genuanceerder. Daar had men te maken met het 'M.A.S.H.-effect'. Een overvol 'veldhospitaal' met constant meer dan een handvol geblesseerde voetballers. Op De Hoge Heide heeft men niet jaarlijks te maken met een toestroom van talenten. De jonkies die daar lopen moeten direct de mouwen opstropen. Maar dat past bij de Vlijmense cultuur.

Karakter

En dan zijn er natuurlijk nog de vrienden uit Nieuwkuijk. De hoogst eindigende ploeg van het vorig seizoen. Veelal één brok karakter. Daar wordt gestreden voor het RKSV Nieuwkuijk-logo. De nieuwe trainer, Corné Verhoeven, kan er komend seizoen mee verder. Het is opmerkelijk dat bij de vier gemeentelijke derdeklasser een nieuwe trainer voor de groep staat. Wij gaan met de Kerst de balans opmaken. HHC'09 oefende zondag tegen Dussense Boys en verloor met 2-3. Uitslagen in oefenwedstrijden zeggen natuurlijk niets. Trainers gunnen zoveel mogelijk spelers speeltijd en werken toe naar het moment dat het om de punten gaat.

Meer berichten