Finn Snijders, geheel links met zeilnummer 2599, strijdt om de winst op het wereldkampioenschap Splash in Kamperland.
Finn Snijders, geheel links met zeilnummer 2599, strijdt om de winst op het wereldkampioenschap Splash in Kamperland. (Foto: )

Finn Snijders wereldkampioen zeilen

  Sport

Een verkoelende bries was zeer welkom tijdens de warmste zomerdagen ooit. Finn Snijders (15) nam er dankbaar gebruik van op de Oosterschelde en behaalde op 27 juli de wereldtitel zeilen op het Splash World Championship 2019.

door Marjolijn van Spaandonk

HERPT - De enorme wisselbeker, waarop Finn zijn naam mag toevoegen, blijft dit jaar in Nederland na een nipte verrassende overwinning. Net als na zijn eerste zeilcursus op 8-jarige leeftijd, prijkt ook nu een grijns op het gezicht van Finn. "Bij de Zeilclub Kurenpolder in Hank ben ik in een Optimist begonnen met zeilen", vertelt Finn. "Voor een goede wedstrijdtraining ben ik uiteindelijk overgestapt naar Watersportvereniging Wolphaartsdijk."

Splash zeilboot 

De Optimist is een eenmans jeugdzeilboot en een internationale zeilklasse, die vanaf ongeveer de 14-jarige leeftijd wordt opgevolgd door de, eveneens internationale, Splashklasse. De Splash zeilboot wordt in Friesland gebouwd. Jaarlijks wordt er voor alle Splashzeilers een wereldkampioenschap georganiseerd, dat ditmaal plaatsvond in Nederland. "Op de Oosterschelde is, in tegenstelling tot het IJsselmeer, de stroming een extra factor om rekening mee te houden", legt Finn uit. "Gelukkig waren wij daar als team al aardig op getraind." Daarnaast is er ruimte om de week voorafgaand aan de 5 wedstrijddagen ter plekke te trainen. De eerste 3 dagen bestaan uit 8 kwalificatiewedstrijden waarin de 80 deelnemers zich kunnen kwalificeren voor een startplaats in de Gold- of Silverfleet. Finn wist, net als andere teamleden, een plaats in de Goldfleet te bemachtigen.

Juiste beslissing

"Het komt vooral neer op technisch en tactisch inzicht, en een beetje geluk", vertelt Finn. "De juiste beslissing op het juiste moment durven nemen. De wind, die voortdurend verandert van richting en sterkte, was gelukkig voldoende aanwezig. Vooraf hadden we ons al geïnformeerd over de dieptes in de Oosterschelde, die van invloed zijn op stroming. Daarnaast gaf de coach ons tussen de wedstrijden door tips." Na slechts anderhalf jaar zeilervaring met de Splash was deze winst echter een grote verrassing. Finn: "Het doel was een plaats in de top 10. Nooit had ik verwacht zo hoog te eindigen. Op de een na laatste dag was ik blij verrast met de derde plaats en mocht ik de laatste wedstrijd een rood hesje dragen. Het hing erom maar uiteindelijk hoorde ik van mijn coach dat ik de eerste plaats behaald had. Een ander teamlid behaalde de derde plaats." De Zeeuwse vlag werd in de mast gehesen en zijn team bracht hem feestelijk aan wal.

Nuchter

Voor varen met de gezinsboot is voorlopig geen tijd. Van Pasen tot oktober doorkruist Finn met zijn ouders het land voor zeiltrainingen en wedstrijden. Naast de reguliere competities, is aan dit wereldkampioenschap de meeste eer te behalen. Toch blijft Finn vooral heel nuchter onder zijn behaalde wereldtitel en beleeft vooral heel veel plezier aan de sport. Finn: "Het moet vooral gezellig en leuk blijven. De sfeer in het team is heel belangrijk." Genieten van de sport is de grootste winst.

Meer berichten