De dauwzwemmers trekken in alle rust hun baantjes in het 50-meter wedstrijdbad van Zwembad Het Run in Drunen. Foto: Yuri Floris Fotografie
De dauwzwemmers trekken in alle rust hun baantjes in het 50-meter wedstrijdbad van Zwembad Het Run in Drunen. Foto: Yuri Floris Fotografie (Foto: Yuri Floris)

Dauwzwemmen voor vroege vogels

  Sport

In de vroege ochtend een frisse duik nemen in zwembad Het Run in Drunen is een uitstekend begin van de dag. Dit is in elk geval de ervaring van menig 'dauwzwemmer'.

door Hans van den Eeden

DRUNEN - Tussen 07.00 en 10.00 uur is het 50-meter wedstrijdbad van Het Run aan de Sportlaan 14 in Drunen het domein van de vroege vogels. De zwemmers trekken dan in alle rust hun baantjes. Sommigen een half uur, anderen een kilometer of zelfs meer. De kans is dan groot om bekenden tegen te komen. Vaak aanleiding om al zwemmend gezellig bij te praten. De zwemmers komen uit de ruime regio. Zwembad Het Run is voor met name Drunenaren op de fiets gemakkelijk bereikbaar. "Ook bezoekers uit Breda, Zaltbommel, Sint Michelsgestel, Vught en Helvoirt hebben het dauwzwemmen inmiddels ontdekt. Het gaat vaak niet om het zwemmen alleen. Ook de ontmoeting en het sociale gebeuren is van groot belang. Graag willen we dit langzaam via aanvullende activiteiten verder ontwikkelen", vertelt parkmanager Stanley van Damme.

Begin je dag vitaal

Gedurende de zomermaanden weten dagelijks gemiddeld negentig mensen de weg naar het dauwzwemmen te vinden. Met name senioren - waaronder veel vrouwen - zijn dan present. Badmeester Marinus is nauw bij het dauwzwemmen betrokken. Zijn bemoediging en belangstelling wordt zeer gewaardeerd. Om 07.00 uur melden zich de eerste zwemmers die voor het werk even een duik willen nemen. In de zomermaanden is de temperatuur ruim 23 graden. "Dauwzwemmen is heerlijk en je begint de dag vitaal. In onze gemeente moeten we dit zwembad koesteren. Het is het mooiste zwembad uit de ruime regio. Verder is het fijn dat je met je lidmaatschap altijd welkom bent. In de zomermaanden is het overdag druk. Daarom is het dauwzwemmen een uitgelezen moment om rustig je baantjes te trekken", aldus dauwzwemmer Mees Douglas. Voor Maaike Walters van Stichting De Schroef is het dauwzwemmen een goed middel om in beweging te blijven. "Zwemmen is sportief en sociaal. Zelf ben ik één van de dauwzwemmers en ik heb hier veel baat bij."

Billy Bird

Stanley van Damme is niet het type bedrijfsleider dat alleen op de winkel wil passen. Al jaren is hij vanuit wisselende ondernemingen als manager bij het zwembad betrokken. "Het Run is door de exploitatie van Billy Bird voor de komende vijf jaar stabiel. Billy Bird is een keten van parken door heel Nederland. Leden hebben vaak gratis toegang of krijgen in ieder geval korting. We gaan het vanuit de kleinschaligheid en een 'happy together' gevoel verder ontwikkelen. Daarom sluiten we in september het dauwzwemmen ook met een kopje koffie en een lekker worstenbroodje af. Daarna is het zwembad leeg en organiseren we voor baasjes en hun hond nog een "hondenplons". We denken ook na over 'moonlight zwemmen met levende muziek'.
Zwembad Het Run is van 1 mei tot en met 1 september geopend voor publiek. Kijk voor aanvullende informatie op de website: www.billybird.nl.

Meer berichten