René Balm is blij met het toekennen van het NK, maar minder gelukkig met de manier van inschrijven. Foto: Huub Hulsen
René Balm is blij met het toekennen van het NK, maar minder gelukkig met de manier van inschrijven. Foto: Huub Hulsen (Foto: Huub Hulsen)

Polder decor NK Masters wielrennen

  Sport

Komende zondag zijn de polders in de gemeente Heusden het decor van het NK Masters Wielrennen 2019, georganiseerd door Team Brabant 2000. Erelid René Balm is blij met dit evenement. "Maar het had nog veel mooier kunnen zijn."

door Kees Klijn

NIEUWKUIJK - De Drunenaar heeft de tijd aan zichzelf, geniet van zijn pensioen. Dus heeft hij alle tijd om het evenement samen met nog een aantal echte wielerliefhebbers op touw te zetten. "Die hebben we ook nodig gehad", zegt Balm. "Vooral het aanvragen van vergunningen kostte heel veel tijd. Had ik niet verwacht. Aan de andere kant: de gemeente heeft ons ook geholpen (zie kader)."

Op 14 juli gaat op de Nieuwkuijkseweg het spel op de wagen. Nagenoeg alles is in kannen en kruiken. Er zijn voldoende vrijwilligers om de boel op te bouwen en af te breken. Verkeersregelaars zijn opgetrommeld om de renners veilig over het parcours te loodsen. Wielerbaan De Heuvelen biedt alle faciliteiten om deze Nederlandse Kampioenschappen voor de veteranen tot een succes te maken.

De randvoorwaarden zijn dus ingevuld, uiteindelijk zullen de renners voor het vermaak moeten zorgen. In de categorieën 30+, 40+, 50-54 en 55-59 zal er meer dan voldoende strijd zijn om dat ereschavot te mogen beklimmen: er hebben zo'n vierhonderd deelnemers ingeschreven, keurig verdeeld over alle geledingen. Maar bij de oudere renners is de spoeling veel dunner: een stuk of twintig. Bij de vrouwen zijn het er maar acht. Te weinig, zo zeggen de reglementen, om een kampioenstrui uit te reiken. "Er hadden er veel meer aan de start gestaan als de KNWU de licentie niet verplicht had gesteld", meent Balm. "Bij die 60+'ers zijn er maar een paar die er eentje aanschaffen. Dan doen ze mee aan wedstrijden waaraan ook veel jongere renners inschrijven. Zijn ze kansloos. Het was veel beter geweest als die categorieën met een basislidmaatschap van de KNWU mee had laten doen. Die rijden onder de vlag van Veteranen Belangen Vereniging Nederland nog dik veertig wedstrijden in een seizoen. Die koersen zijn populair, juist omdat die renners niet met z'n allen op een grote hoop worden gegooid."

De gemeente Heusden investeert ook in de NK Masters Wielrennen 2019, want heeft 2500 euro gesubsidieerd. Daar staat wel tegenover dat bewegen ook aandacht krijgt voor niet deelnemers. Daarom zet Team Brabant 2000 een dikkebandenrace en een loopfietsenwedstrijd op touw. De KNWU zorgt voor een podiumwagen, jurybus, geluid en de communicatie in de auto's. Balm: "Dat scheelt enorm in de kosten. We moeten er weliswaar 2500 euro voor betalen, moet je het zelf inhuren ben je zes mille kwijt."

Meer berichten