Docente Carla Verhoeven verzorgt op woensdag 26 september de beweegactiviteit 'Gymmen met hersenproblematiek' in Buurthuis de Schakel.
Docente Carla Verhoeven verzorgt op woensdag 26 september de beweegactiviteit 'Gymmen met hersenproblematiek' in Buurthuis de Schakel. (Foto: )

Bewegen met hersenproblematiek

  Sport

Stichting de Schroef organiseert in samenwerking met Contour de Twern en Dementie Vriendelijke Gemeente (DVG) een aantal beweegactiviteiten in de week van de dementie. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van bewegen op dementie. Daaruit blijkt dat bewegen de kwaliteit van leven vergroot en het ziekteproces iets kan afremmen.

REGIO - Naast dat de organisatie graag beweegactiviteiten wil bieden aan mensen met hersenproblematiek, wil deze ook graag wat betekenen voor de mantelzorger. Voor hen is dit beweegmoment een kans om ervaringen uit te wisselen en tegelijkertijd zelf (ondersteunend) mee te bewegen. Deze week uitgelicht: 'Gymmen met hersenproblematiek'. Dit zal plaatsvinden op woensdag 26 september om 10.00 uur bij Buurthuis de Schakel in Oudheusden. Het is de bedoeling dat zowel de mantelzorgers als de mensen met hersenproblematiek deelnemen, zodat het voor de trainer ook behapbaar blijft, de mantelzorger ervaringen kan delen en er natuurlijk een beweegactiviteit is voor diegenen met hersenproblematiek. Onder het gymmen worden diverse oefeningen gedaan, waarbij de mogelijkheden van de deelnemers centraal staan. Docente Carla Verhoeven heeft ruime ervaring in het trainen van mensen met een aandoening. Wij stelden haar een aantal vragen:
Hallo Carla! Wat leuk dat je deze training gaat geven. Hoe kom je hier zo bij? "Ik ben benaderd door Buurtsportcoach Sebastiaan van Stichting de Schroef. Hij houdt zich bezig met de doelgroep 55+ en organiseert daar jaarlijks veel evenementen voor. Het is tevens de doelgroep die ikzelf ook interessant vind. Jammer genoeg komt dementie steeds meer voor. Het lijkt me heel betekenisvol om hier les aan te geven."
Was je verbaasd dat Sebastiaan je vroeg om iets te betekenen voor mensen met dementie? En heb je je nog op een speciale manier voorbereid? "Niet echt. Ik heb een paar weken van te voren een kennismakingsgesprek gehad met Sebastiaan en hem verteld wat ik in mijn mars heb. Ik heb ervaring met specifieke doelgroepen, dat is een waardevolle aanvulling."
Heb je er zin in? "Ja ik heb er zeker zin in! Ik ben ook wel benieuwd hoe het allemaal gaat en of we voor iedereen een plezierig beweegmoment kunnen creëren, want daar gaat het tenslotte om. Top dat de mantelzorgers ook zijn uitgenodigd, zodat we er met z'n allen een leuke en verantwoorde activiteit van kunnen maken."
Inschrijven voor deze les is verplicht. Mail je naam en je leeftijd snel naar infoheusden@contourdetwern.nl. Vergeet ook niet de naam en leeftijd van de deelnemers op te geven. De les is helemaal gratis en iedereen kan meedoen! Aanmelden kan ook telefonisch op 0416-373670. Voor meer info kunt u contact opnemen met Marion Arends (Contour de Twern) op 06-22605676), of met Sebastiaan Verweijen (Stichting de Schroef) op 06-23869879. Bij voldoende animo wordt er gekeken of de les ook structureel aangeboden kan worden. Dan zal er wel een vergoeding worden gevraagd.

Meer berichten