Logo heusdensecourant.nl


"Als we met onze ouderwetse racefietsen, wollen truien en worstenhelmen voorbij komen rijden, hebben we altijd veel bekijks", zegt Ad Boelen.
"Als we met onze ouderwetse racefietsen, wollen truien en worstenhelmen voorbij komen rijden, hebben we altijd veel bekijks", zegt Ad Boelen. (Foto: Yuri Floris)

Geen klikpedalen, wel worsthelmen

  Sport

Op zondag 3 september wordt het wielerleven van jaren her weer tot leven gewekt met twee retrotoertochten van 35 en 30 kilometer. Deze beginnen om 10.30 en 13.00 uur bij restaurant De Kluis in Vlijmen. Deelnemen kan alleen als de fietsen minstens dertig jaar oud zijn.

DRUNEN - Ad Boelen (71) en Jack van de Wakker (64), beiden uit Drunen, zijn twee van de drijvende krachten achter dit nostalgische wielerrondje. Boelen heeft een fiets uit 1982, een Gazelle Champion Mondial. "Dat was toen al een behoorlijk revolutionaire fiets. Een gewone racefiets had alleen maar stalen buizen van dezelfde dikte. Onder elkaar zeiden we dat ze in een ledikantenfabriek waren gemaakt. Deze fiets heeft double butted Reynoldsbuizen. Double butted betekent dat dat de wanddikte van de framebuis aan de uiteinden iets dikker is dan in het midden van de buis, zonder dat het frame aan degelijkheid inboet. De fietsen waren daardoor lichter."

Klinkt leuk en aardig: je wil er niet alleen de blits mee maken, als het kan moeten er per uur meer kilometers mee worden afgelegd. "Nee, ik ging er niet sneller meer rijden." Na elf jaar koos Boelen een ander model. "Het frame werd slapper. Als ik van een heuvel afreed, ging-ie zwabberen."

De fiets van Jan van de Wakker, een Gazelle, stamt uit 1976. "Ik heb er niet zo heel veel mee gefietst, want ik had het te druk met mijn werk. Dus kwam mijn fiets van lieverlee op zolder te staan. Totdat de retrotoertochten in zwang kwamen. Toen heb ik 'm weer tevoorschijn gehaald en opnieuw, in het Brussels blauw, op laten spuiten." Behalve de fiets is ook de outfit die de renners dragen uit de mottenballen gehaald. Van de Wakker: "Je zult veel wollen truien tegenkomen. Dat wordt vervelend als het regent, die dingen worden dan zwaar."

Destijds droegen de renners petjes van de sponsor. Het hoofd beschermen was niet verplicht. Bij de retrotoertocht is dat wel zo. "Een valhelm is verplicht", zegt Boelen. "We laten ook worsthelmen, die ze in die tijd soms ook droegen, toe." De fietsen moeten ook aan een aantal criteria voldoen. "Dertig jaar geleden had je nog geen klikpedalen of een stuurversnelling. Dus zijn die verboden. Je moet er wel voor zorgen dat de fiets technisch in een goede staat is. Dus remkabels goed nakijken." Nog wat over die remkabels: "Het mooist is natuurlijk als die remkabels als bogen boven het stuur uitsteken. Het publiek vindt dat prachtig."

Deelnemers kunnen à vijf euro zich per mail aanmelden bij adboelen@home.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox