Logo heusdensecourant.nl


Henk Mees (interviewer), Danny Nelissen en oud-wielrenner Eddy Boumans praten er lustig op los tijdens het vijfde Wielercafé Vlijmen in de kantine van Vlijmense Boys. FOTO: Yuri Floris Fotografie
Henk Mees (interviewer), Danny Nelissen en oud-wielrenner Eddy Boumans praten er lustig op los tijdens het vijfde Wielercafé Vlijmen in de kantine van Vlijmense Boys. FOTO: Yuri Floris Fotografie (Foto: Yuri Floris)

Spraakmakende Nelissen in Wielercafé

  Sport

In een volle kantine van Vlijmense Boys werd vorige week woensdag onder auspiciën van stichting WielerWereld Vlijmen het vijfde Wielercafé Vlijmen gehouden. Sidekick Danny Nelissen was niet te beroerd om verbaal flink wat trappen uit te delen. "Wachten op elkaar in het peloton, wat een flauwekul."

VLIJMEN - Voor een keer was de voetbalkantine een wielerverblijf, want er hingen talloze wielershirt, in allerlei kleuren. Kleurrijk waren ook de verhalen van Danny Nelissen (46), de voormalige wereldkampioen op de weg bij de amateurs, in zijn gesprek met interviewer Henk Mees. Zo leek Nelissen in 1996 op weg naar een zege in de tour, maar juist in Vlijmen ging het mis. "Ik werd de verkeerde kant opgestuurd." Dan, eerlijk: "Of ik het zou hebben gehaald, ik weet het niet. Ik had al kilometers volle bak op kop gereden, moest daarna nog de polder in. Ik heb er wel een mooie herinnering aan overgehouden, want heel Brabant stond op straat."

Nelissen was voor ploegleiders een ongeleid projectiel. "Ik trok graag mijn eigen plan. Wielrennen doe je toch om te winnen. De meeste renners doen dat niet meer." De kamikazeactie van Lars Boom, die bij het onlangs verreden NK op de weg op een kilometer voor de meet er tussenuit vloog om uiteindelijk toch te stranden, snapte Nelissen wel. "Hij wilde wel winnen. Achteraf kreeg hij bakken kritiek, omdat zijn ploeggenoot en sprinter Dylan Groenewegen geen kampioen is geworden. Geleuter, want was het hem wel gelukt, dan zou Lars door diezelfde criticasters op het schild worden gehesen."

In de wielerwereld geldt een code: als een renner die kort in staat in het klassement valt, dan wordt er niet doorgereden. "Onbegrijpelijk", vond de NOS-analist. Bij het verhaal dat Coen Vermeltfoort (29) vertelde, had Nelissen ook een behoorlijke inbreng. De inwoner van Vlijmen werd gezien als een groot talent – hij won Parijs – Roubaix voor beloftes -, maar eenmaal beroepsrenner gooide de ziekte van Pfeiffer hem ver terug. Via een zijweg – hij won de topcompetitie – keerde de 29-jarige Vermeltfoort alsnog terug bij de profs. Nelissen: "Veel goede renners zie je nooit meer terug. Coen heeft de ballen gehad om het te proberen." Winnen met zijn ploeg Roompot is er nog niet bij, al dacht hij bij het afgelopen NK een kans te maken. Hij moet het van de sprint hebben. Nelissen: "In de finale draait het erom dat je weet welke spelletjes er worden gespeeld. Hoe dat zit, daar kom je alleen achter door een keer te winnen. Dan wil je meer winnen."
En volgens Nelissen gaat het natuurlijk ook om lef. "Dylan Groenewegen is onbevreesd. Die zegt dat ook zelf: 'Het gaat om het podium of de jodium.'

Reageer als eerste
Meer berichten