Logo heusdensecourant.nl


WielerCafé Vlijmen in kantine Vlijmense Boys

  Sport

VLIJMEN - Mooie verhalen uit de oude wielerdoos komen al vijf jaar aan bod bij WielerCafé Vlijmen, opgezet door Stichting Wielerwereld Vlijmen. Op woensdag 28 juni zal verslaggever Henk Mees in de kantine van Vlijmense Boys onder meer Stef Clement en Danny Nelissen daarover bevragen. Maar de stichting heeft meer plannen.

Toen vijf jaar geleden de Eneco Tour met een etappe zou finishen op bedrijvenpark 't Hoog in Vlijmen vond de gemeente Heusden dat het zo mooi mogelijk moest worden omkleed. Het woord wielercafé viel, bijna tegelijkertijd ook de naam van Sjef van Engelen. Immers, de Vlijmenaar had zo'n 35 jaar als soigneur in het professionele wereldje gewerkt. Hij kende nagenoeg elke renners, had er zo zijn ingangen om er een paar te strikken voor een interview.
Van Engelen stond er open voor: het wielercafé werd een groot succes. "Dus zijn we erop voortgeborduurd", zegt hij. "Renners staan er bijna altijd open voor om hun verhaal te doen. "Soms willen ze hebben dat er niet over doping wordt gesproken. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. We vinden dat ook niet erg, het gaat vooral om de mooie verhalen. De nostalgie die rondom het wielrennen hangt."
Behalve Nelissen en Clement, die ervaring heeft met het rijden van de Giro en dus kan aanhaken op de actualiteit – Tom Dumoulin heeft immers de Ronde van Italië gewonnen -, zullen ook Vlijmenaar Coen Vermeltfoort en André Gevers, net als Nelissen wereldkampioen bij de amateurs, aanschuiven. "Het wordt weer een mooie avond", verzekert Van Engelen. "Daar doen we veel wielerliefhebbers – en daar hebben we er veel van in deze regio – een plezier mee."
De stichting wil niet alleen teren op WielerCafé Vlijmen en dus in het verleden leven. "We willen ook het wielrennen in deze regio een boost geven", zegt voorzitter Ad Boelen (foto). "Toen we nog in De Ster zaten, hadden we het plan opgepakt om een soort off-the-road-wedstrijd te houden, zelfs door De Ster heen, over het podium. Je had er geld voor nodig, dat was er niet voldoende." En ook: "Krijgen we een keer een paar grote sponsors, dan zullen we niet nalaten om een wielerwedstrijd op touw te zetten."

Nu kan daar dus alleen maar over worden gepraat. Wat opvalt: de afgelopen vier keer – en ook in deze editie – komen er alleen maar wegrenners aan bod. Alsof de andere takken er niet toe doen. Dat is niet zo, bezweren Boelen en Van Engelen, die met de stichting onder meer ook de retrotoer in het leven hebben geroepen: rijden op 'oldtimerwielrenfietsen'. "Daar willen we wel degelijk iets mee gaan doen. We hebben in deze regio met Lars Boom en Michiel van der Heijden kanjers op het vlak van de cyclecross en het mountainbiken. Dus hebben we het plan opgezet om daar keer een wielercafé aan te besteden. Wanneer, dat weten we nog niet."

Kaarten à zeven euro te koop bij Total Fit of via www.stichtingwielerwereldvlijmen.nl.
Aanvang: 20.00 uur.

Reageer als eerste
Meer berichten