De gemeente Heusden heeft grootse plannen met Landgoed Steenenburg, het voormalige Land van Ooit. Foto: Annie van Bokhoven
De gemeente Heusden heeft grootse plannen met Landgoed Steenenburg, het voormalige Land van Ooit. Foto: Annie van Bokhoven

Wandeling Landgoed Steenenburg

  Politiek

De gemeente Heusden heeft grootse plannen met Landgoed Steenenburg, het voormalige Land van Ooit: bouwen van woningen, aanleggen van ontsluitingswegen, kappen van monumentale bomen en 'achterstallig onderhoud' plegen. Al deze ontwikkelingen zullen grote gevolgen hebben voor het landgoed, gelegen tussen Drunen en Nieuwkuijk. Op zondag 21 juli geeft gids Fons van Dijk uitleg over het gebied, en over de plannen die de gemeente er mee heeft! 

NIEUWKUIJK/DRUNEN - De wandeling begint om 10.00 uur. Verzamellocatie is het begin van de Kasteellaan (Beukenlaan). De wandeling duurt ongeveer twee uur. Deelname aan de wandeling is gratis en op eigen risico. Het dragen van stevige schoenen wordt aangeraden. Graag aanmelden via info@natuurenmilieuheusden.nl.

Groene buffer

Het Landgoed Steenenburg, het voormalige Land van Ooit, is de groene buffer tussen Drunen en Nieuwkuijk, en heeft grote landschappelijke en cultuurhistorische waarde. De resten van een voormalig landgoed met daarop het kasteel d'Oultremont, vormen het hart van het gebied. Het oudste deel van het kasteel stamt nog uit de vijftiende eeuw.

Lanen

Een parkachtig aangelegde tuin met waterpartijen en een lanenstructuur lag rond het huis. Oorspronkelijk liepen de lanen vanaf de Heidijk tot aan Elshout. Binnen die lanenstructuur lagen bos en agrarische gronden. Het landgoed heeft nog steeds twee lanen: een lange, noord – zuid gericht (Kasteellaan) en een korte oost – west gericht, met op het snijpunt het kasteel. De brede oprijlaan is aan weerszijden voorzien van twee rijen beuken en linden.
 

Meer berichten