Heusden is erg in trek bij toeristen. Tijdens de Heusdenhack zoeken de studenten naar manieren om het toerisme in de vesting verder te bevorderen.
Heusden is erg in trek bij toeristen. Tijdens de Heusdenhack zoeken de studenten naar manieren om het toerisme in de vesting verder te bevorderen. (Foto: )

'Hackathon' in de vesting Heusden

  Politiek

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober presenteert 'Beleven in de vesting' in samenwerking met de bewonersvereniging, de ondernemersvereniging en de gemeente Heusden de Hackathon 'Vestinghack'.

HEUSDEN - Tijdens de hackathon gaan studenten aan de slag met de thema's openbare ruimte, ondernemen en bestuur. Zij bedenken innovatieve concepten om de toekomst van vesting Heusden te bestendigen. In teams gaan de studenten aan de slag in het Bezoekerscentrum in Heusden. In deze marathon bedenken en onderzoeken studenten, onder tijdsdruk, allerlei oplossingen die mogelijk in de vesting ingezet kunnen worden gericht op drie thema's. Gedurende de nacht zal er desgewenst doorwerkt worden. De organisatie van de 'Vestinghack' is nog op zoek naar studenten! Dus volg jij een studie die te maken heeft met bestuur, sociale vraagstukken of openbare ruimte? Kun jij als geen ander visualiseren, ondersteunen, (data)onderzoek doen? Dan kun jij helpen te innoveren, met denkkracht en frisse ideeën. Met jouw idee kun je ook nog eens mooie geldprijzen winnen!
Op vrijdagochtend 5 oktober wordt het startschot van de "Hack" gegeven. De teams worden dan rondom de thema's gevormd. De teams bestaan uit universitaire /HBO studenten van de studierichtingen: Toerisme en Recreatie, Bestuurskunde en Sociologie.
''De studenten kennen elkaar en Heusden veelal niet. Dat maakt het ook voor de teams spannend en uitdagend", aldus Milo van der Linden van de landelijke ondersteunende organisatie Dagodigi. Op basis van probleemstellingen worden dan op zaterdagmiddag 6 oktober oplossingen aan een vakjury en aan de vestingbewoners gepresenteerd.
Heusdenaar Cher ten Have, lid van de initiatiefgroep Vestinghack, vertelt, dat leden van de teams ook vestingbewoners en -ondernemers actief gaan opzoeken. ''Dat kan op straat, in winkels, op het terras of bij mensen thuis. De opzet is dat de studenten niet belemmerd worden door geschiedenis, regelgeving, politieke standpunten en gemeentebeleid. Met open vizier zullen zij als jonge honden, vanuit verschillende invalshoeken, problemen ongebonden benaderen.''
Uit de opzet van hackathon blijkt dat er een samenhang tussen de thema's bestaat. Zo heeft het bevorderen van toerisme en bedrijvigheid effecten op de openbare ruimte zoals parkeren. Het overbruggen van de spanning tussen wenselijkheden en mogelijkheden worden als een uitdaging gezien. De inzet is dat studenten 'out of the box' met oplossingen komen. Meer informatie: www.vestinghack.nl. Studenten kunnen zich ook via deze website aanmelden.

Meer berichten