Logo heusdensecourant.nl


Foto van één van de bijeenkomsten in het kader van 'Heusden over Heusden'. De eerste resultaten van het onderzoek worden bekendgemaakt op 7 december om 20.00 uur in Basisschool De Vijfhoeven in Vlijmen en op 12 december om 20.00 uur in Sporthal Dillenburcht in Drunen.
Foto van één van de bijeenkomsten in het kader van 'Heusden over Heusden'. De eerste resultaten van het onderzoek worden bekendgemaakt op 7 december om 20.00 uur in Basisschool De Vijfhoeven in Vlijmen en op 12 december om 20.00 uur in Sporthal Dillenburcht in Drunen.

Gemeente Heusden daagt bewoners uit

  Politiek

Wat bindt de kernen van de gemeente Heusden? Maar vooral: wat zijn de uitdagingen voor de komende tien jaar? Met deze vragen gingen Stefan de Korte en Stefan van Hulten onder het motto 'Heusden over Heusden' de afgelopen weken de kernen in. De antwoorden van bewoners waren soms beschouwend, maar ook recht voor zijn raap. De eerste resultaten worden op 7 en 12 december gepresenteerd. De eindresultaten volgen begin 2018. Daar kan de nieuwe gemeenteraad haar voordeel meedoen.

HEUSDEN - Mede-initiatiefnemer Stefan de Korte vertelt dat het project 'Heusden voor Heusden' opgezet is om na het ontstaan van de Gemeente Heusden in 1997 weer eens de balans op te maken. Toen werden de zelfstandige gemeenten Vlijmen, Drunen en Heusden opgeheven. "We zijn een onafhankelijk duo, vangen de signalen op en brengen deze in kaart. Uit de bijeenkomsten blijkt dat de identiteit van de kernen door de vorming van de gemeente niet is aangetast. Nieuwkuijk is Nieuwkuijk en Doeveren is Doeveren gebleven. Wel zijn er zorgen over onder andere het voorzieningenniveau en de afstand tussen burgers en overheid."
In het verlengde van het project daagt de gemeente nu de kernen uit. Via het project Buurt Bestuurt krijgen zij zelf invloed. Een voorbeeld uit Heusden-vesting. Op de gemeentelijke begroting staat een bedrag van 7500 euro dat in 2017 aan maatschappelijke initiatieven in de vesting kan worden besteed. Onlangs werden diverse initiatieven in het Bezoekerscentrum gepresenteerd. Volgens Wibout de Klijne, die de presentatie leidde, was de intentie om vooral ook te zoeken naar samenwerking. "Juist door samen te werken kunnen projecten en initiatieven elkaar versterken. Tevens bevordert het de gemeenschapszin." Dankzij de steun van het gemeentelijk potje kan het Greenteam verder met het Bloembakkenproject en Stichting Heemtuin met de aanschaf van een zwaluwtil. Verder kreeg het sinterklaascomité een bijdrage. De werkgroep Nieuwe Inwoners gaat samenwerken met de werkgroep Vesting aan Tafel. "Dit sluit perfect aan bij de doelstelling van Buurt Bestuurt. Samen kom je verder", aldus De Klijne.
Voor 2017 heeft de gemeente voor alle kernen/dorpen 18.400 euro en voor 2018 57.500 euro op de begroting staan. "Deze stijging is onder meer ingegeven door de groei van het aantal kernen dat met Buurt Bestuurt aan de slag is gegaan", aldus een woordvoerder van de gemeente. Voor Buurt Bestuurt in grote kernen (meer dan 4.000 inwoners) is 10.000 euro beschikbaar. In de kleinere kernen is dat 7.500 euro. De bewoners bepalen zelf waar het geld aan wordt besteed.

Meer berichten
Shopbox