Wethouder Kees van Bokhoven begreep dat de kinderen heel graag wilden spelen. Zonder lange toespraak knipte hij samen met de kinderen een lint door.
Wethouder Kees van Bokhoven begreep dat de kinderen heel graag wilden spelen. Zonder lange toespraak knipte hij samen met de kinderen een lint door.

Groot feest in het Jan Tooropplantsoen in Drunen

  Ingezonden

De scholen beginnen weer, maar juist nu is het belangrijk dat kinderen buiten blijven spelen. Bewoners van het Jan Tooropplantsoen in Drunen hebben zich daarom ingezet voor een nieuw speeltuintje in hun straat. Zaterdag werd dat met een straatfeest geopend.

DRUNEN - Kinderen spelen buiten, springen op springkussens, worden geschminkt, aaien diertjes, versieren eierkoeken en maken poppen. Het is duidelijk feest in het Jan Tooropplantsoen. "Wij vinden het belangrijk dat kinderen een veilige en gezellige buitenspeelplek hebben", vertelt Claudia Kooij. "Er wordt hier heel veel buiten gespeeld. Alle kinderen kennen elkaar, het is een heel sociaal buurtje." Toen bekend werd dat speeltoestellen op een pleintje verderop in het langgerekte Jan Tooropplantsoen vervangen moesten worden, kwamen enkele bewoners met het idee de speeltuin te verplaatsen. "Op het Jan Tooropplantsoen wonen zo'n 50 kinderen onder de 12 jaar, op het pleintje waar de speeltoestellen stonden geen meer. Op ons pleintje juist wel, maar hier was geen speeltoestel", vertelt Lotte van de Pas. "We zijn met ons idee naar de gemeente gegaan. Buurt Bestuurt heeft toen alle bewoners gevraagd of ze het eens waren met ons idee het speeltuintje te verplaatsen. Niemand had bezwaar. Van de gemeente mochten we kiezen uit twee types speeltuinen. Het is een heel mooie speeltuin geworden met schommels, wipkip, duikelrek en combispeeltoestel."

Picknicktafel

Judith de Groot: "Van Buurt Bestuurt mochten we nog een picknicktafel uitzoeken. Er staat nu een heel mooie ronde tafel, waar de kinderen gezellig samen aan zitten." Ook wethouder Kees van Bokhoven vindt buitenspelen belangrijk: "Kinderen horen buiten te spelen, dat is gezond en goed voor de sociale ontwikkeling. Het is wel belangrijk dat bewoners betrokken zijn en zelf keuzes maken. Door het gezamenlijk 'eigendom van de buurt' zijn de bewoners ook sociaal bezig met elkaar voor de toekomst van een kind." Op het feestelijk aangeklede plein knipte de wethouder zaterdag zonder lange toespraak en samen met de kinderen een lint door. Er kan nu officieel gespeeld worden op de toestellen!

Steun

Voor de speeltoestellen kreeg de buurt een bijdrage van 7000 euro van de gemeente Heusden. De veilige ondergrond werd eveneens door de gemeente beschikbaar gesteld. Ook zijn er hekjes op de toegangswegen naar het speelpleintje geplaatst, zodat geen kind onverwacht omgereden kan worden. Voor de feestdag schonken veel plaatselijke ondernemers en ondernemers van de markt iets leuks voor in de enorme 'goodiebag', of lekkere groenten voor een gezonde snack.

Meer berichten