Logo heusdensecourant.nl


Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.
Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

Blauwalgen in het Geerpark bij Vlijmen

  Human Interest

Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de nieuw gegraven vijvers in het Geerpark bij Vlijmen. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met water van deze plas te vermijden. De gemeente Heusden heeft waarschuwingsborden geplaatst en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

VLIJMEN - Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van 'blauwalgenbloei'. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.

Hardnekkig probleem
Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen of het seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalgen komen kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen. Ook door doorstroming te creëren draagt vaak bij aan een mindere belasting van het water met voedingsstoffen en het voorkomen van een explosieve groei van algen.

Inrichtingsplan
In geval van het Geerpark is een inrichtingsplan gemaakt waarbij de nieuw gegraven vijvers de komende jaren met elkaar verbonden worden en samen een waterslinger vormen die – indien nodig – kan worden doorgespoeld. Zo streeft het Waterschap in de toekomst naar voldoende waterverversing om de kans op algenbloei te minimaliseren. De vijvers waar blauwalg is aangetroffen, zijn recent aangelegd en er mist nog oeverbegroeiing en daarmee is er nog geen stabiel ecosysteem. Dat maakt dat deze vijvers - zeker door het stilstaande water en de hoge watertemperatuur - momenteel erg gevoelig zijn voor algenbloei.

Advies
Om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren doet het Waterschap ook een beroep op u! De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Door als gebruiker van het water het voeren van eenden te beperken en te voorkomen en uw hond niet nabij het water te laten poepen draagt u zelf bij aan een gezonder en mooiere stadsvijver waar u langer van kunt genieten.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox