Logo heusdensecourant.nl


“Het mooie van kinderen is dat ze denken in oplossingen en mogelijkheden en niet in problemen”, zegt leerkracht Jeanne van der Heijden. Na 31 jaar neemt ze deze week afscheid van ’t Palet. FOTO: Yuri Floris Fotografie
“Het mooie van kinderen is dat ze denken in oplossingen en mogelijkheden en niet in problemen”, zegt leerkracht Jeanne van der Heijden. Na 31 jaar neemt ze deze week afscheid van ’t Palet. FOTO: Yuri Floris Fotografie

"Het was mijn lust en mijn leven"

  Human Interest

In 1971 werd Jeanne van der Heijden leerkracht op 't Palet; deze week neemt de 65-jarige Vlijmense afscheid van deze basisschool. Een nieuw leven begint. Hoe dat in te vullen, dat blijft nog ongewis. "De school was mijn lust en mijn leven."

VLIJMEN - Bij de geboorte van haar eerste kind in 1978 stopte juffrouw Jeanne om de draad weer rond 1989 op te pakken. Met invalwerk, uiteindelijk kreeg de Vlijmense in 1997 toch weer een vaste baan op het oude nest. Veel heeft ze zien veranderen: vaders en moeders die gedwee naar een broekie van negentien luisterden tijdens de ouderavond naar ouders die het onderwijs kritisch volgen. "Ouders hebben het tegenwoordig niet makkelijk. Ze moeten allebei werken, daarna wacht nog het werk thuis. En de opvoeding van hun kinderen. Toen ik begon, werden kinderen thuis nog met een kopje thee opgevangen. Of dat beter was? Ik weet het niet. De kinderen moeten nu naar voorschoolse, tussenschoolse en naschoolse opvang. Dan komt er veel op ze af, soms iets te veel. Uiteindelijk wennen ze er snel aan, want kinderen zijn flexibel."

De overheid is ook flexibel. Wordt er een maatschappelijk probleem geconstateerd waarbij kinderen zijn betrokken, dan moet de school ermee aan de slag. "Er wordt veel te veel van ons geëist", vindt Jeanne, die vooral in de middengroepen heeft gewerkt. "Je hebt ook nog iets van eigen verantwoordelijkheid. Neem het verkeersonderwijs. Ik vind het de taak van de ouders om hun kinderen in de praktijk op te voeden."

Wat niet is veranderd: de sfeer op school. "Het schoolbestuur heeft uitgerekend dat ik 31 jaar op 't Palet heb gewerkt. Als die jaren was de teamgeest uitstekend. Dat hoorde je ook van de invallers. Zij voelden zich hier welkom." De kinderen zijn wel anders geworden. "Mondiger. Dat is soms lastig, aan de andere kant is het ook leuk dat ze de discussie met ze aangaan. Het houdt je scherp."

Kinderen leren veel van elkaar, van de leerkracht. Andersom gebeurt dat ook. "Het mooie van kinderen is dat ze onbegrensd kunnen denken. Ze denken in oplossingen, niet in problemen. Ja, maar, dat is echt iets van volwassenen. Een manier van denken die me aanspreekt." Wel is lastig, want volwassenen nemen vanwege hun ervaringen ook restricties mee in je overwegingen.

Van der Heijden had nog graag een paar jaar door willen gaan, want ze is op het onderwijs nog lang niet uitgekeken." Toch doet ze het niet: met pensioen gaan voelt toch als een markeerpunt. "Het is tijd voor een nieuw en ander leven. Hoe ik dat precies in ga vullen, ik heb nog geen idee."

Reageer als eerste
Meer berichten