Logo heusdensecourant.nl


Toine Janssen uit Vlijmen werkte veertig jaar op dezelfde school: basisschool Lambertus in Haarsteeg. Op dinsdag 4 juli werd zijn afscheid gevierd. FOTO: Yuri Floris Fotografie
Toine Janssen uit Vlijmen werkte veertig jaar op dezelfde school: basisschool Lambertus in Haarsteeg. Op dinsdag 4 juli werd zijn afscheid gevierd. FOTO: Yuri Floris Fotografie (Foto: Yuri Floris)

Toine Janssen Museum voor één dag

  Human Interest

Het zal voor de collega's en leerlingen van de Lambertusschool in Haarsteeg volgend schooljaar wennen zijn, want na veertig jaar neemt de 64-jarige Vlijmenaar afscheid van 'zijn' school. Hij is nooit verkast. "Ik heb er weleens over gedacht, maar er was geen noodzaak toe. Ik heb het op deze school altijd erg goed naar mijn zin gehad."

HAARSTEEG - Veertig jaar lang één school trouw blijven, dat was wel een feestje waard. Daarom was vorige week dinsdag de vlag uitgestoken en de rode loper uitgerold. Wat een poespas, moet Janssen hebben gedacht: hij had net zo lief via de achterdeur de school binnen willen komen. "Daar hebben we dus een stokje voor gestoken", zegt directeur Patricia de Folter. "Maar het tekent wel het karakter van Toine. Hij is heel bescheiden. Als het aan hem had gelegen was er helemaal geen feest geweest. Maar hij verdient het. Toine was een geweldige onderwijzer, hij had echt de kennis en kunde in huis voor zijn vak."

Die dinsdag stond alles in het teken van cultuur. Want kunst en cultuur was zijn ding. Niet voor niets was Janssen de cultuurcoördinator van de school. Hij was er samen met de Aleph verantwoordelijk voor wat er in kunstweek op de Lambertusschool werd gedaan. "Bij de kunsten ligt ook mijn passie", zegt de Vlijmenaar. "Lezen over cultuurhistorie, nu ik meer tijd heb wil ik zelf ook geschiedenissen uit gaan pluizen. En ik houd van fotograferen."

In elke klas kwam een cultureel onderdeel aan bod. De kleuters kregen een workshop schilderen à la Karel Appel. In groep vier stonden levende standbeelden centraal. En in groep zes kwam Andy Warhol voorbij. Al die kunstzinnige uitingen vormden uiteindelijk het Janssen Museum voor één dag. 's Middags konden de kids elkaars werk bewonderen, onder meer de film die de schoolverlaters hadden gemaakt.

Het was een prachtige dag. "Het is mooi om te zien dat kinderen genieten van kunst, zelf iets creëren. Het moeten -in het onderwijs zijn prestaties erg belangrijk- staat vandaag niet voorop. "Zou kunst meer onder de aandacht van de leerlingen worden gebracht? "Ik heb daar nooit echt voor gepleit, want er zijn zoveel aspecten binnen het onderwijs die een plekje verdienen. Je hebt per schooljaar maar duizend uur. Daar moet je het mee doen."

Janssen was op de Lambertusschool de bewaker van het cultuuronderwijs. Hij gaf onder meer samen met de Aleph vorm aan de kunstweek. Zo verknocht aan het onderwijs, die ene week zou hij nog op zich kunnen nemen. Dat doet hij echter niet. "Om dat goed te doen, moet je onderdeel zijn van de school."

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten