Het handmatig ontvlezen van huiden in de leerlooierij van Van Wagenberg-Festen was een zwaar en nauwkeurig werk. Foto: Collectie HKK Onsenoort
Het handmatig ontvlezen van huiden in de leerlooierij van Van Wagenberg-Festen was een zwaar en nauwkeurig werk. Foto: Collectie HKK Onsenoort

Expositie 'Mandenmaken en leerlooien'

  Historie

Aanstaande zondag is de expositie 'Mandenmaken en Leerlooien' van heemkundekring Onsenoort weer geopend. De expositie in de kasteeltoren van Mariënkroon aan de Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk is van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid.

NIEUWKUIJK - De Wolput in Vlijmen is een belangrijke straat in de geschiedenis van de Vlijmense mandenmakerij en leerlooierij. Rond de eeuwwisseling speelden Andreas van Wagenberg met zijn zonen Johan en Harry, hun  bedrijf heette Van Wagenberg – Festen, er een belangrijke rol. Aanvankelijk als hophandelaren en leerlooiers maar later kwam in de plaats van hop de kweek en handel van groenten en fruit erbij. Voor de handel, de opslag en het transport hiervan waren veel manden nodig. Die werden aanvankelijk gemaakt door de mandenmakerij Van Wagenberg - Van Beurden, een bedrijf achter de woning van Cornelis van Wagenberg, een neef van Andreas. In 1917 nam Van Wagenberg-Festen deze mandenmakerij over en zij gingen zich toen concentreren op de handel naar Engeland en Duitsland.
Aanvankelijk waren er eind 1800 vier leerlooierijen in Vlijmen, maar door de vele veranderingen in het proces van het leerlooien waren forse investeringen nodig. Hierdoor bleef alleen Van Wagenberg-Festen over en zij hielden het vol tot 1965. Door bedrijfseconomische redenen werd het bedrijf toen gesloten.

Meer berichten