De oude Langstraatweg door Capelle rond 1910. Foto: Collectie SALHA
De oude Langstraatweg door Capelle rond 1910. Foto: Collectie SALHA (Foto: S. van Wijk)

Lezing over geschiedenis van Langstraatweg en Maasroute

  Historie

Gien van Wijk verzorgt op dinsdag 3 december een lezing over de geschiedenis van de Langstraatweg en de Maasroute. De lezing wordt gehouden in het Partycentrum De Remise aan de Grotestraat 267 in Drunen. De aanvang is 19.30 uur en de entree bedraagt 4 euro inclusief een kop koffie/thee bij binnenkomst. Aanmelden is gewenst en kan via bestuur@hkkonsenoort.nl, of telefonisch op 0416-320995.

DRUNEN - Gien van Wijk heeft eerder dit jaar het boek 'Van karrenspoor tot Maasroute' uitgegeven. Aanleiding hiervoor was dat deze belangrijke Oost-West route door de Langstraat nu exact 50 jaar geleden in gebruik kon worden genomen. Een rijk geïllustreerd boek met veel foto's.

De geschiedenis van de Langstraatweg gaat terug naar de 15e eeuw, toen na de Sint Elisabethsvloed tussen 's-Hertogenbosch en Geertruidenberg de Langstraatse Zeedijk is aangelegd op de hoger gelegen dekzandruggen. Geleidelijk aan wordt de weg verbeterd en in het midden van de 19e eeuw, onder het bewind van Koning Willem II, wordt de weg verhard met klinkers of grind.

Dan komen er de ontwikkelingen met het verkeer; aanvankelijk met diligences, een tramweg wordt aangelegd, er komen busdiensten en auto's. Vanaf 1930 zijn er dan plannen voor verkeerssnelweg, maar door de oorlog komen de plannen niet tot uitvoering. Pas in 1960 wordt besloten tot de aanleg van een verkeerssnelweg, eerst 2-baans, later 4-baans, de huidige Maasroute.

Meer berichten