Bevrijdingsfeest in Nieuwkuijk. Nu 75 jaar later is het niet alleen belangrijk om vooruit te kijken naar de toekomst, maar ook terug zoals de twee jongemannen op de foto. Opdat we nooit mogen vergeten wat er is gebeurd!
Bevrijdingsfeest in Nieuwkuijk. Nu 75 jaar later is het niet alleen belangrijk om vooruit te kijken naar de toekomst, maar ook terug zoals de twee jongemannen op de foto. Opdat we nooit mogen vergeten wat er is gebeurd! (Foto: )

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

  Historie

Het is de komende week exact 75 jaar geleden dat de gemeente Heusden werd bevrijd. Daar mogen we natuurlijk niet zomaar aan voorbij gaan. Vandaar dat zo'n tien organisaties uit de gemeente de handen ineen hebben geslagen. Samen presenteren zij een herdenkingsprogramma onder de noemer '75 jaar Vrijheid Heusden'. Het zwaartepunt hiervan ligt in het lange weekend van vrijdag 1 tot en met maandag 4 november met activiteiten in alle dorpskernen.

Hans van den Eeden

REGIO - Zo verzorgt militair historicus Jack Didden op vrijdag 1 november in de Voorste Venne in Drunen een lezing over de bevrijding van de Langstraat. Dan wordt ook het boek '75 jaar bevrijding en wederopbouw van de Oostelijke Langstraat' van Gien van Wijk gepresenteerd. De Bevrijdingsconcerten van het Groot Dwergonisch Mannenkoor en Het Symfonisch Blaasorkest van Harmonie Drunen op donderdag 30 oktober en zaterdag 2 november zijn uitverkocht. Karin Lips zal hierbij het slotlied 'We'll meet again' van Vera Lynn ten gehore brengen. Bijzonder is ook de expositie 'Veteranen Verbeelden' in de Cultuurtoren van Honsoirde in Nieuwkuijk. Daar exposeren Fotoclub Vlijmen en Drunen ook foto's van veteranen met kinderen. Deze expositie is nog tot 17 november iedere zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Ook de poëziewedstrijd van de Bibliotheek en de gedenkarmbandjes het Pieck werken inspirerend. 'Vrede, Vrijheid en Vriendschap' is hierbij het centrale thema.
De speciale Veteranendag op zaterdag 2 november start om 10.30 uur met een herdenkingsceremonie bij het monument op het Zuiderbolwerk in Heusden. Als blijk van waardering en respect worden de Heusdense veteranen in het zonnetje gezet. Ook alle andere belangstellenden zijn bij deze ceremonie van harte welkom.

Op zaterdag 2 november wordt ook de expositie 'Tussen Strijd & Vrijheid, de bevrijding van de regio Heusden' geopend in Museum Het Gouverneurshuis in Heusden. De bezoeker wordt hierin meegenomen naar de oorlogsperiode. Na de mislukte luchtlanding in 1944 bij Arnhem en de verovering van Antwerpen, wordt de Maas een belangrijke scheidslijn tussen Noord en Zuid Nederland. Heusden en omliggende dorpen liggen in het najaar van 1944 midden in de gevechtslinies. De expositie verhaalt op een toegankelijke wijze over deze onmogelijke situatie. De expositie is nog tot en met 31 mei te bezichtigen. In het kader van deze expositie worden de komende maanden nog drie lezingen in het museum gehouden. Op donderdag 12 december vertelt Yve de Vries het verhaal van de 'Gijzelaars van Beekvliet'. Op donderdag 16 januari gaat Hans van den Eeden nader in op de oorlogsgeschiedenis van Heusden en omgeving en op donderdag 19 maart verhaalt Harrie de Raad uit Alkmaar over de noodhulp aan Heusden en omgeving.

Een dag later, op zondag 3 november van 09.30 tot 10.00 uur, onthult burgemeester Willemijn van Hees het Pijlmonument bij de brug over Drongelens kanaal aan de Steegerf in Drunen. Dit monument is door René van Boxtel gemaakt. Het plaatsen van het herinneringsmonument is een initiatief van Stichting Vrienden van het Gouverneurshuis. Het komt te staan op de plek waar regimenten van de Schotse 51ste Highland Division op 4 november 1944 het kanaal overstaken. Dit op weg naar de bevrijding van de verschillende kernen van de huidige gemeente Heusden. Bij de onthulling van het monument is ook een Schotse delegatie aanwezig.

Daarna volgt het startschot voor de speciale Bevrijdingsroute die door alle kernen van de gemeente Heusden loopt. Ook een tiental historische militaire voertuigen neemt hieraan deel. Tijdens de tocht wordt bij twaalf markante vertelpunten stilgestaan. De route eindigt omstreeks 12.00 uur bij Het Gouverneurshuis in Heusden. Daar zijn de voertuigen na afloop nog te bezichtigen zijn en ook de bovengenoemde expositie is dan geopend. In de Gouverneurstuin is bovendien een glazen monument van glaskunstenaar Felicitas Engels en 'De bedroefde vrouw' van Cor van Oosterhout te bewonderen. Heemkundekring Onsenoort heeft voor de Bevrijdingsroute een tocht van 27 kilometer uitgezet. Deze kan individueel en in groepsverband met een vervoermiddel naar keuze worden afgelegd. Bij alle vertelpunten zijn routes beschikbaar. Tevens krijgen de deelnemers het boekje '75 jaar bevrijding van Heusden, elk gedenkteken heeft een verhaal' van Kees van den Oord cadeau. Een week later, op zondag 10 november, kan de bevrijdingsroute nog onder begeleiding van Gien van Wijk per fiets worden afgelegd. De start is dan om 10.00 uur bij het Pijlmonument aan de Steegerf. Aanmelden kan via gienvanwijk@ziggo.nl.

Op maandagavond 4 november vinden drie afzonderlijke, maar toch samenhangende activiteiten plaats. Te beginnen om 19.00 uur met de herdenking van de Stadhuisramp in de Catharijnekerk in Heusden. Daarna start de stille tocht naar het monument voor het voormalig Heusdense stadhuis. Daar gaat om 20.00 uur een ceremonie van start waarin leerlingen uit groep 8 van de Johannes Paulusschool de zorg voor het monument overdragen aan de leerlingen uit groep zeven. Daarna gaat het weer terug naar de Catharijnekerk waar om 20.30 uur het boek 'De Stadhuisramp, een onbestrafte oorlogsmisdaad' wordt gepresenteerd, geschreven door Geke van de Merwe-Wouters. Na afloop is iedereen welkom in De Open Hof in Heusden.

Tenslotte wordt in de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 november een herdenkingstocht gehouden. Om 02.00 uur verzamelen de deelnemers bij De Open Hof aan de Breestraat 10 in Heusden waar LED-kaarsen worden uitgereikt. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers luidt de kerkklok van de Catharijnekerk om 02.20 uur 134 seconden lang. Eén seconde voor ieder slachtoffer!

Meer berichten